Congres samenwerking wijk- en jeugdteams met eerstelijn

Voor het Congres Samenwerking Wijk- en Jeugdteams met Eerstelijn (29 september) en het Spoedzorgcongres(6 oktober) zoeken we nog enkele sprekers. Interesse?

Op 29 september 2017 organiseren diverse koepel- en wijkorganisaties samen met de Guus Schrijvers Academie een congres in Utrecht over samenwerking tussen welzijn en zorg. Hoe geef je die samenwerking vorm? Welke problemen zijn er? Maar vooral: waar liggen de oplossingen, kansen en mogelijkheden? Het congres bestaat uit korte voordrachten, workshops en flitspresentaties met veel gelegenheid om te participeren en vragen te stellen.

Vragen

29 september 2017 is er een congres over samenwerking tussen welzijn en zorg. Hoe geef je die samenwerking vorm? En waar liggen de oplossingen en kansen?Goede samenwerking tussen de eerstelijn en de wijk- en jeugdteams is van groot belang. Deze kan zorgen voor een betere kwaliteit van zorg en welzijn en voor verlaging van de kosten. Maar samenwerking kan ook de gezondheid en het welzijn van individuele buurtbewoners verbeteren, bijvoorbeeld via een integrale aanpak van multiproblematiek en goed op elkaar afgestemde preventiemaatregelen.
Tijdens het congres zullen verschillende sprekers onder andere de volgende gebieden van samenwerking bespreken:

  • Welke professionele en logistieke afspraken zijn minimaal nodig tussen sociaal en medisch domein om samenwerking op een hogere plan te krijgen dan incidentele samenwerking rond een individuele cliënt?
  • Wat is nodig om wijkbewoners en hun familie te (blijven) zien als partner en niet als consument?
  • Hoe borgen we de kwaliteit en governance van de samenwerking tussen zorg en welzijn?
  • Welke vorm van betaling stimuleert de samenwerking tussen het sociale- en medische domein?
  • Welke digitale ondersteuning is er nodig om de samenwerking tussen cliënt, wijkteam en eerste lijn te faciliteren?
  • Wat voor leiding is nodig bij de samenwerking tussen wijkteams, wijkverpleegkundigen, jeugdteams, eerste lijn en FACT-teams?
In 2018 komt extra zorggeld beschikbaar. Een goede mogelijkheid om de samenwerking tussen wijkverpleging, huisartsen en maatschappelijk werk te verbeteren.Workshops

De plenaire inleiders behandelen deze zes vragen tijdens de ochtendsessies. In de middagworkshops, die over goede voorbeelden van samenwerking gaan, komen deze zes vragen ook steeds terug. Alle inleiders benoemen bij deze vragen sterke en zwakke punten: ze houden geen verkooppraatjes en preken niet voor eigen parochie. Hun verhalen zijn zoveel mogelijk onderbouwd met cijfers.

Flitspresentaties

Naast de plenaire sessies en workshops is zijn er enkele flitspresentaties met (goede) voorbeelden, bijvoorbeeld over de samenwerking tussen JGZ en eerstelijn.

Interactie

Congresdeelnemers kunnen via een app op hun mobiele telefoon, laptop, of tablet vragen beantwoorden van sprekers. Ook kunnen zij zelf vragen stellen of op stellingen reageren. Daarnaast is er uitgebreid gelegenheid om sprekers en presentatoren te ontmoeten en vragen te stellen. Dit maakt het congres interactief en leerzaam.

Datum en locatie

29 september, Jaarbeurs Utrecht.

Prijs

325 euro (btw-vrij).

Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd.

Voor wie?

Het congres is bedoeld voor zorg- en welzijnprofessionals (sociaal werkers, huisartsen, verpleegkundigen en paramedici, apothekers, medewerkers van gebieds-, wijk- en dorpenteams, leidinggevende professionals); RvB-leden en beleidsmedewerkers van zorgaanbieders; inkopers bij zorgverzekeraars, zorginkopers van gemeenten, vertegenwoordigers van nationale instanties en brancheorganisaties; leden van patiënten- en gehandicaptenorganisaties en alle anderen die interesse hebben in samenwerking tussen het sociale- en medische domein.

Veel samenwerkingsprojecten tussen zorgverzekeraars en gemeenten richten zich op ouderen en samenwerken in de wijk. Niet op samenwerking van beleid/ inkoop.Organisatie en vragen

De Guus Schrijvers Academie organiseert dit congres. Zij doet dat in samenwerking met medewerkers van de volgende organisaties: Nederlands Jeugd Instituut. Coöperatie Amaryllis te Leeuwarden,  Afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling Rotterdam, Coöperatie van Wijkverpleegkundigen Rotterdam, Stichting Welzijn Lelystad, Buurtteam organisatie Sociaal Utrecht, Ineen, koepel van zorggroepen in Nederland en eerstelijns Samenwerkingsverbanden en Movisie.
Voor vragen kunt u mailen of bellen met Petra Schimmel, secretariaat@guusschrijvers.nl, 06-53370437.

Inschrijven

29 september 2017 is er een congres over samenwerking tussen welzijn en zorg. Hoe geef je die samenwerking vorm? En waar liggen de oplossingen en kansen?Wilt u zich inschrijven voor het Congres samenwerking wijk- en jeugdteams met eerstelijn op 29 september? Vul dan hiernaast het inschrijfformulier. Het uitgebreide congresprogramma en de sprekers vindt u in de congresbrochure, die u rechts bovenin kunt downloaden.

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>