Congres jeugdzorg ‘Vroeg begonnen, veel gewonnen!’

Het jeugdzorg congres 'Vroeg begonnen, veel gewonnen vindt plaats op 17 mei 2019 met een praktijkgericht, interactief programma over de eerste 1.000 dagen.

Hoe kun je kinderen in de eerste duizend levensdagen een kansrijke start bieden? Welke belangrijke interventies, goede voorbeelden en ontwikkelingen zijn er op dit gebied? En welke positieve resultaten levert dit op qua gezondheid en kostenbesparing? Deze (en andere) vragen staan centraal op het congres ‘Vroeg begonnen, veel gewonnen!’ op 17 mei 2019 in Utrecht. Er zijn plenaire voordrachten, parallelsessies, flitspresentaties en workshops.

Waarom?

Vroeg begonnen is veel gewonnen: de eerste 1.000 dagen van een kind (van preconceptie tot twee jaar) zijn cruciaal voor de ontwikkeling. De kansen in de eerste duizend levensdagen worden thans onvoldoende benut. Met name preventie laat nog te wensen over. Er valt nog veel te winnen.

Dit congres biedt deelnemers een overzicht van recente interventies, projecten en ontwikkelingen om alle kinderen een kansrijke start te bieden. Die ontwikkelingen en interventies liggen op de volgende terreinen:

 • Preventie waaronder vaccinatie, screening op somatische aandoeningen
 • Signaleren van opgroeiproblemen bij kinderen en opvoedproblemen bij ouders
 • Effectieve geboortezorg
 • Opvoedondersteuning en vroeghulp
 • Vroegtijdige behandeling van specifieke problemen

We hopen dat dit congres het tijdig inzetten van deze interventies stimuleert. Ze dragen niet alleen bij aan de gezonde groei en ontplooiing in de buik. Ze vergroten ook de kansen op een optimale ontwikkeling op latere leeftijd. Dit voorkomt zorgkosten in de toekomst. Want de gezondheid van een kind voor, tijdens en na de geboorte blijkt een belangrijke voorspeller te zijn van problemen ( zowel fysiek als mentaal) op latere leeftijd. Vroeg begonnen is dus veel gewonnen; zowel in kwaliteit van leven als in kosten.

Actueel

De eerst 1.000 dagen van een kind staan volop in de belangstelling. Zo lanceerde VWS onlangs het actieprogramma Kansrijke start. Tessa Roseboom (hoogleraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid) bracht in 2018 haar veelbesproken boek De eerste 1000 dagen uit. En De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen hield in oktober 2018 een wetenschappelijk symposium over het onderwerp. Dit congres brengt zorgverleners politiek en wetenschap bij elkaar en geeft een actueel overzicht van recente interventies en ontwikkelingen op dit gebied.

Plenaire sprekers

Het congres wordt geopend door een vip uit de politiek. De tweede plenaire spreker is Mascha Kamphuis. Zij is Medisch directeur bij het Landelijk Expertisecentrum Kindermishandeling en oud voorzitter AJN Jeugdartsen Nederland. Zij geeft antwoord op de vraag wat goed gaat en (vooral) wat kan beter in de hulpverlening aan de allerkleinsten en hun ouders.
Marcelle Hendrickx (Wethouder gemeente Tilburg) is de derde plenaire spreker. Tilburg is experimenteergemeente in het actieprogramma Kansrijke start. Zij vertelt hoe de gemeente het jeugdbeleid voor de allerkleinste vormgeeft en preventie stimuleert.

Themagerichte parallelsessies en workshops

Naast plenaire sprekers zijn er twee rondes met parallelsessies en workshops over uiteenlopende medische en sociale onderwerpen Van interessante innovatieve projecten als Het huis van het Kind in Vlaanderen en SPARK tot het verhogen van de vaccinatiegraad en de hulp aan kwetsbare zwangere vrouwen. De verschillende sessies en workshops kan je hier bekijken.

Flitspresentaties

Flitspresentaties worden altijd goed beoordeeld op onze congressen. De Guus Schrijvers Academie zoekt nog enkele sprekers die (plenair) als ‘flitspresentator’ in tien minuten tijd een goed voorbeeld, onderzoek, of project rond preventie bij de eerste duizend levensdagen van kinderen wil bespreken. Interesse? Stuur dan vóór 18 maart 2019 een mail met daarin kort beschreven wat het onderwerp en doel van de presentatie is naar: marcelstam@guusschrijvers.nl.

Onderwerpen

Tijdens het congres worden de volgende vragen beantwoord:

 • Wat gaat goed en wat kan beter in de hulpverlening aan de allerkleinsten en hun ouders?
  De afgelopen twaalf jaar stonden vooral in het teken van herstructurering, reorganisatie en bezuinigingen. Zijn er onder de radar toch boeiende inhoudelijke innovaties tot stand gekomen? 
 • Wat wil VWS met haar actieprogramma ‘Een kansrijke start’?
  Voldoet het? Hoe verlopen de projecten tot nu toe? En hoe kan je dit programma van de grond krijgen?
 • Welke innovaties op het gebied van de eerste 1.000 dagen zijn er anno 2019 in Nederland en Vlaanderen?
  Aan de orde komen de innovaties SPARK, preventie van huisartsen en CJGs, ouderschapsvorming en vrijwilligers, Huis van het Kind in Vlaanderen en het NJI-programma ‘Daadkrachtige steun van ouders’.
 • Welke innovaties zijn er op het gebied van hulp aan kwetsbare echtparen en -zwangere vrouwen?
 • Hoe verhoog je de vaccinatiegraad in Nederland?
 • Hoe verwijst een jeugdprofessional goed door naar een andere jeugdprofessional? Het gaat hier om jonge kinderen in- of met problemen. In een workshop wisselen congresdeelnemers ervaringen uit.
 • Hoe kunnen gemeentes inhoudelijke innovatie stimuleren?
 • Welke betaalmethode stimuleert inhoudelijke innovatie?
 • Wat is de meerwaarde van recente publicaties op dit gebied? Welke doorbraken bieden deze nieuwe wetenschappelijke studies en boeken?
 • Wat kunnen professionals, zorgaanbieders, gemeenten, zorgverzekeraars, wetenschappers en VWS doen om innovaties rond de eerste 1.000 dagen te stimuleren en te implementeren?
  Deze vraag staat centraal in de plenaire discussie aan het eind van het congres.
Voor wie?

Het congres ‘Vroeg begonnen, veel gewonnen!’ is interessant voor kinderartsen, huisartsen en hun praktijkondersteuners, verloskundigen, gynaecologen, jeugdteams, wijkteams en centra voor jeugd en gezin en in de gespecialiseerde jeugdhulpverlening. Maar ook voor leidinggevenden bij jeugd- en opvoedhulporganisaties, jeugdbeschermingsorganisaties, gemeenten, verzekeraars en alle anderen die geïnteresseerd zijn in het structureel verbeteren van de kansen van kinderen in de eerste duizend dagen.

Prijs

Tot en met 17 maart 2019 geldt er een vroegboekkorting en betalen deelnemers 300 euro (btw-vrij). Vanaf 18 maart 2019 zijn de deelnemerskosten 335 euro (btw-vrij).
Bij vijf deelnemers of meer geldt een speciaal tarief. Neem hiervoor contact op met congresorganisator Petra Schimmel op secretariaat@guusschrijvers.nl.

Organisatie

Het congres ‘Vroeg begonnen, veel gewonnen!’op 17 mei 2019 wordt georganiseerd door de Guus Schrijvers Academie in samenwerking met de JeugdZaak.

Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd.

Inschrijven en Contact

Wil je meer informatie over het congres ‘Vroeg begonnen, veel gewonnen!’ op 17 mei 2019 in Utrecht? Klik dan hier, bekijk de congrespagina met het uitgebreide programma en de sprekers en schrijf je in.
Voor vragen kun je mailen of bellen met Petra Schimmel, secretariaat@guusschrijvers.nl, 06-53370437.

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>