Digitaal bezoeken van kwetsbare personen: er kan meer dan je denkt

De Memory Lane is een voorbeeld van een eenvoudig te bedienen tablet. Je kan met de tablet je agenda bijhouden, foto’s ontvangen en sturen, bellen met beeld met je familie, een spelletje spelen en hulp vragen van een zorgprofessional of mantelzorger. Ook staan er video’s met oefeningen op om fit te blijven. In het logboek kunnen familieleden en verzorgers korte berichten plaatsen. Zo houden zij elkaar op de hoogte wanneer er iets is. Met de bijbehorende Companion app bedient je familie de tablet op afstand. Dit is een van de suggesties die Wilco Kruijswijk vooraf aanreikte aan ondergetekende. Hij is spreker tijdens  het gratis GSA-webinar dat op 30 april plaatsvindt.  Dat gaat over (digitaal) bezoeken van kwetsbare personen in tijden van corona. Tijdens dit seminar vertelt Kruijswijk over wat zijn organisatie, mantelzorg.nl  doet voor mantelzorgers om digitale bezoeken te faciliteren. Bijvoorbeeld het aanbevelen van die Mermory Lane als gemakkelijk tablet.

Compaan en KOMP

Daarnaast is er het tablet van de Compaan, waarop je ook het nieuws kan volgen. Familie en vrienden kunnen inloggen via het Compaan Portaal, een persoonlijke, beveiligde pagina. Zo kunnen zij via hun eigen computer met de tablet van de Compaan communiceren. Via het portaal kunnen zij de tablet beheren en bijvoorbeeld mantelzorg organiseren. Weer  een ander voorbeeld van een eenvoudige communicatiemiddel is de KOMP. Deze heeft een beeldscherm en slechts één knop voor volumen en aan-uit. De eenvoudige tv van Femly is een alternatief voor de KOMP.  Naast beeldbellen en berichten uitwisselen kun je hiermee ook een gezamenlijke agenda bijhouden en herinneringen sturen voor medicijngebruik. Meer informatie over deze verschillende communicatiemiddelen vind je hier . Ook op het seniorenweb  tref je informatie aan over eenvoudige digitale communicatiemiddelen.

Ministerie van VWS

Vanuit de Mantelzorglijn, gemeenten en mantelzorg-ondersteunende organisaties, krijgt Mantelzorg.nl talloze signalen binnen. Zij maakt daarbij een drieling in mantelzorgers, die

  • zorgen maken over dat zij niet meer op bezoek kunnen in instellingen. Er is wel begrip voor de maatregelen, maar dat het fysieke contact weg is, doet hen veel verdriet en er is veel onrust.
  • thuiszorg, pgb’ers, dagbesteding en andere vormen van ondersteuning massaal zien wegvallen. Hun vragen liggen vooral op het terrein van hoe ga ik dat opvangen?
  • zelf in de zorg werken en thuis zorgen voor iemand die kwetsbaar is. Zij zijn bang hun naaste ziek te maken.

Het webinar op 30 april zoomt  in op de eerste groep. Alle signalen die bij Masntelzorg.nl binnenkomen, geeft zij door aan het Ministerie van VWS, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Over  de eerste signalen tref je hier  meer informatie aan.

Niet alleen beeldbellen

Mensen in verpleeghuizen mogen geen bezoek meer ontvangen. Hoe zorg je ervoor dat je toch in beeld blijft bij je vader, moeder of andere naaste? Beeldbellen is een mogelijkheid, maar er zijn meer creatieve ideeën in het land. Ik noem er enkele.

1. Spreek berichten in die de verpleging kan afspelen

in verpleeghuizen waren er naasten die iedere dag hun geliefde hielpen met opstaan of naar bed gaan. Dat kan nu niet meer. Dat kan heel ontregelend werken. ‘Naasten kunnen daarom hun zorgrituelen opnemen op een recorder, zodat de verpleging ze kan afspelen.

2. Als familie kun je ook een lievelingsboek inspreken of over mooie herinneren vertellen.

3. Zing of musiceer van een afstandje. Trommel familie en vrienden bij elkaar en speel of zing de favorieten liedjes van je naaste vanaf de stoep van het verpleeghuis.

4. Doe online spelletjes. Is je naaste een beetje handig op een smartphone of tablet? Dan zijn er veel spelletjes die je samen op afstand kunt spelen, denk aan Wordfeud, Ruzzle of Patience.

Gratis Webinar 30 april: schrijf je in

Op 30 april beantwoordt Wilco Kruijswijk vragen over mantelzorgers in corona die wel en niet op bezoek kunnen bij hun geliefden in verpleeghuizen en instellingen v oor gehandicaptenzorg. Hij doet dat tijdens het webinar (Digitaal) bezoeken van kwetsbare personen in  tijden van corona. Voor meer informatie en gratis inschrijven klik je hier


Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>