Jaarcongres Ergotherapie Nederland

1 november heb ik in de Jaarbeurs in Utrecht een lezing gehouden op het Jaarcongres Ergotherapie. Het goedbezochte congres werd georganiseerd door beroepsvereniging Ergotherapie Nederland. Het vak ergotherapie is verspreid over veel werkvelden, daarom stonden samenwerken en elkaar versterken centraal tijdens dit congres.

Net als andere professionals moeten ergotherapeuten zich herbezinnen over hun functioneren. De vraag naar hun diensten is groot, maar binnen de budgetten van de zorgverzekeraars is geen ruimte meer om aan die groei tegemoet te komen. Drie vragen worden dan voor ergotherapeuten belangrijk:

  1. Is preventie van de vraag naar zorg mogelijk? Kan meer ergotherapie thuis bijvoorbeeld een opname in een verpleeghuis uitstellen?
  2. Kan de kwaliteit van de zorg, inclusief de toegang tot de zorg, omhoog zonder stijging van de kosten?
  3.  Kan de ergotherapeutische zorg effectiever? Kan je bijvoorbeeld met minder sessies hetzelfde behandeldoel bereiken?

In mijn presentatie heb  ik de theorie achter deze vragen behandeld en voorbeelden gegeven uit de ergotherapeutische praktijk.  De PowerPointpresentatie van mijn lezing vind je hier.

 

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>