Kom naar het Mantelzorgcongres 2016

20 april 2016 organiseert de Julius Academy in Zeist een congres en beurs over het versterken van mantelzorg door middel van begeleiding, cursussen, trainingen, apps, financiële prikkels en gerichte subsidies. Er is een ochtend programma met plenaire sessies en een middagprogramma met onder meer actuele workshops, waarin  zo’n veertig zorgaanbieders, cursusdocenten en app ontwikkelaars laten zien wat zij voor mantelzorgers in petto hebben.

In Nederland zijn één miljoen mantelzorgers die langer dan drie maanden en meer dan acht uur per week zorg bieden. Wie samenwoont met een huisgenoot met beperkingen biedt gemiddeld zelfs 40 uur mantelzorg per week. En wie mantelzorg biedt, maakt gemiddeld 1.100 euro per jaar aan extra onkosten.

Doelgroep
Het congres is bedoeld voor zorgprofessionals (artsen, verpleegkundigen en paramedici), zorgmanagers, beleidsmedewerkers van ziekenhuizen, inkopers van zorgverzekeraars, wethouders en medewerkers van gemeenten, leden van patiëntengroeperingen en hun regionale platforms en andere mensen die betrokken zijn bij mantelzorg of zorgpaden voor mantelzorg. Klik hier voor het uitgebreide programma

Ochtendprogramma
Tijdens het ochtendprogramma is er een presentatie van Liesbeth Hoogendijk, directeur van Mezzo vereniging van mantelzorgers, belangenbehartigers van mantelzorgers en van organisaties die mantelzorg trachten te bevorderen. Zij vertelt wat haar organisatie concreet kan betekenen voor mantelzorgers.

Verder is er een voordracht van Alice de Boer, senior onderzoeker Zorg, Emancipatie en Tijdsbesteding bij het Sociaal en Cultureel Planbureau te Den Haag. Zij komt met cijfers en wetenswaardigheden over de mantelzorg in Nederland. Daarna volgt een voordracht van Jan Jaap Kolkman, wethouder in Deventer. Hij gaat in op de mogelijkheden die gemeenten hebben om mantelzorger te ondersteunen via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning(WMO).

Aan het eind van de ochtend  komen een aantal onderzoekers aan het woord die hun studies over mantelzorg presenteren.

Middagprogramma
Henk Kraijo vertelt aan de hand van wetenschappelijk onderzoek wat  de (f)actoren die de volhoudtijd van mantelzorg  kunnen verlengen.
Ondergetekende is verantwoordelijk voor de samenstelling van het congresprogramma en houdt in de middag een lezing over de financiële en niet-financiële prikkels die het volhouden van mantelzorg stimuleren. Daarbij dienen mijn tien suggesties om mantelzorg te ondersteunen als inspiratie.

Innovaties
In korte presentaties tussendoor prijzen circa 40 zorgaanbieders, cursusaanbieders en app-bouwers hun innovaties aan. De zestien meest belovende innovaties houden een korte voordrachten van maximaal vijf minuten. In de pauzes is er volop gelegenheid in gesprek te gaan met deze aanbieders.

Meer informatie
Heb je interesse in het Mantelzorgcongres op 20 april 2016? Klik dan hier voor het uitgebreide programma of schrijf je alvast in. De kosten bedragen 195 euro.

 

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>