Niet alle ziekenhuizen aangesloten op Landelijk Schakelpunt

Via het het Landelijk Schakelpunt (LSP) kunnen zorgverleners zoals een (waarnemend) huisarts of apotheek actuele medische gegevens van hun patiënten opvragen. Van de 16,9 miljoen Nederlanders is bijna de helft (48,1%) aangesloten bij het LSP. Voor alle professionals is dat 90%.
Huisartsenposten scoren het hoogste (98%). Daarna volgen apotheken (94%) en huisartsen (89%). Ziekenhuizen scoren met 78% lager. Bovendien zijn ziekenhuizen vaak maar in één richting aangesloten. Zij kunnen data ophalen bij bijvoorbeeld huisartsen. Maar huisartsen kunnen geen gegevens opvragen bij ziekenhuizen.

Volledige aansluiting
Al deze gegevens presenteerde Anil Jadoenathmisier, manager ICT en innovatie bij VZVZ ofwel de Vereniging van Zorgaanbieders Voor Zorgcommunicatie. Hij benadrukte het lage percentage van de ziekenhuizen. Jadoenathmisier beoogt volledige aansluiting van alle ziekenhuizen op het LSP. Hij deed dat op een tweedaags congres over zorg-ICT begin juli in Harderwijk.

Ontslagmedicatie
Jadoenathmisier verzuchtte in woorden van gelijke strekking: Laat alle ziekenhuizen eerst de ontslagmedicatie elektronisch voorschrijven en via het LSP ter beschikking stellen aan huisartsen en apotheken in de wijk. En ziekenhuizen zouden ook informatie over contra-indicaties en allergieën elektronisch moeten verzamelen en snel via het LSP moeten doorsturen naar huisartsen.

E-health monitor
Alle gegevens over het LSP staan ook sinds kort vermeld op de website van VZVZ. Ondergetekende opende het VZVZ congres met een overzicht van de digitale ontwikkeling in Nederland. Dat is gebaseerd op mijn Cappuccinoboek en op de e-health monitor. Mijn PowerPointpresentatie tref je hierbij aan.

Masterclass
De Masterclass op basis van mijn Cappuccinoboek, die ik geef samen met oud-hoofdinspecteur Wim Schellekens, gaat nader in op de zorg-ICT. Die Masterclass met de naam Geïntegreerd Management van Kwaliteit van Zorg & Financiën begint op 5 november 2015. Wil jij je aanmelden of meer informatie? klik dan hier.

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>