Online-psychiater: sneller, beter en goedkoper

De stichting Transparant Next biedt huisartsen in Leiden en omgeving online psychiatrische consultatie aan. Vele huisartsen maken daarvan gebruik. De online consultatie vindt snel plaats. Verwijzingen worden vermeden. De stichting is opgericht door Transparant en de regionale geestelijke gezondheidszorg aldaar in samenwerking met de huisartsen. Vital Health Software heeft de software ontworpen. Hieronder volgt een beschrijving van de gang van zaken.

Vragenlijst

Stap 1 is dat een huisarts psychische problemen bij een patiënt vaststelt en niet zeker weet op welk niveau het beste hulp is te verlenen.
In stap 2 verzoekt de huisarts of praktijkondersteuner voor de geestelijke gezondheidszorg (POH GGZ) de patiënt een digitale vragenlijst in te vullen. Deze heet de Screener Transparant Next. De POH GGZ zet de vragenlijst klaar en stuurt de patiënt een link. De praktijkondersteuner krijgt bericht als deze door de patiënt is ingevuld. Desgewenst kan de patiënt de vragenlijst ook samen met de POH GGZ invullen op de huisartsenpraktijk.

Behandeladvies

Op basis van de uitkomsten van de vragenlijsten wordt automatisch een advies gegeven in welk echelon de patiënt het beste behandeld kan worden. Als behandeling het beste kan plaatsvinden door de huisarts en diens POH, dan biedt de website alle kennis en opties van behandeling aan beiden aan. De ingevulde screeningslijst wordt automatisch opgeslagen in het dossier van de huisarts.

Als verwijzing noodzakelijk is naar een psychiater, dan kan de lijst, voorzien van opmerkingen van de huisarts, via veilig internet verstuurd worden naar de gespecialiserde GGz. Inmiddels zijn duizend patiënten gescreend en 500 patiënten gezien voor consultatie, waarvan de helft bij de huisarts kon blijven.

IFIC-congres

Al deze informatie pikte ondergetekende op tijdens een lezing van psychiater Liesbeth van Londen die de trekker is van het programma Transparant Next. Zij hield de lezing op 24 mei in Barcelona, tijdens het zestiende congres van de International Foundation of Integrated Care. Ik ben voorzitter van die stichting. Tot mijn genoegen kwamen in parallelsessies vele goede voorbeelden uit tal van landen aan de orde over geïntegreerde geestelijke gezondheidszorg. De lezingen staan binnenkort op de website van de IFIC. De PowerPoint-presentatie van Liesbeth van Londen vind je hier.

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>