Oorlogen verbeterden de zorg

De traumazorg voor het Britse leger in Afghanistan en Irak loopt jaren voor op die van burgers in Engeland. Woorden van deze strekking spreekt een militair verpleegkundige op een film in het Florence Nightingale Museum in Londen. Ondergetekende bezocht afgelopen week dit museum. Met een merkwaardige trots vertelt de verpleegkundige dat ook andere oorlogen de zorg vooruit hielpen. De Krimoorlog (1853- 1856) leidde tot de uitvinding van het verpleegkundig beroep door Nightingale (1820 -1910). De Eerste Wereldoorlog stimuleerde de ontwikkeling van antibiotica. De Tweede Wereldoorlog bracht de uitvinding van de bloedtransfusie en verbeterde de röntgendiagnostiek aanzienlijk.

Statistieken
Het museum vertoont de film in de derde zaal die de betekenis schetst van Nightingale na de Krimoorlog. De eerste zaal, die over haar jeugd gaat, laat zien dat ze van goede afkomst is. Haar vader is wiskundige en leert haar omgaan met statistieken. Buiten medeweten van haar ouders volgt zij in het geheim een opleiding tot verpleegkundige in Düsseldorf. Haar statistische vaardigheid benut zij tijdens de Krimoorlog, als zij werkzaam is in een legerziekenhuis in Turkije, waar dagelijks gewonde militairen van de Krim per schip aanlanden.

Infectieziekten
De tweede zaal herinnert aan haar verblijf aldaar. Met veel rekenwerk toont zij aan dat 90% van de soldaten overlijdt ten gevolge van infectieziekten in dat hospitaal en niet aan verwondingen op het slagveld. Als een moderne spindoctor geeft zij deze informatie door aan aanwezige journalisten die daarvan groot nieuws maken in Britse kranten. Zij voorziet die informatie van toelichtende oneliners. Een tekening van haar terwijl zij met een lamp de ronde doet op een ziekenzaal komt op de voorpagina’s van de kranten en bezorgt haar de bijnaam van The Lady With The Lamp.

Empathie
Katholieke nonnen bestreden de moderne aanpak van Nightingale. Want zij wilde levens redden en geen zielen. Florence liet patiënten aan het woord en bezorgde hun laatste groet aan nabestaanden. Zij stelde het inlevend vermogen , de empathie, van de verpleegkundigen centraal en zette zich af tegen handelen van de “paternalistische, medische professie”. Van Nightingale zijn vele oneliners beschikbaar. Ik citeer er een ter afsluiting van dit bericht: ‘Apprehension, uncertainty, waiting, expectation, fear of surprise do a patient more harm than any exertion.

2 Reacties op “Oorlogen verbeterden de zorg”

  1. Guus Geweldig artikel en denk echt dat vele dit met me eens zijn. Nu mar hopen dat er ook verbeteringen komen zonder dat we oorlog nodig hebben.

    Beantwoorden

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>