Oprichting Internationale Vereniging voor Ketenzorginnovatie

Op zondag 23 november kwamen 30 leidinggevenden, onderzoekers en projectleiders bijeen in Sydney om een afdeling op te richten van de Internationale Vereniging voor Ketenzorginnovatie. Ik was daar ook bij. Vele Aziatische landen willen tot nu toe voornamelijk ziekenhuizen bouwen. Met steun van de WHO trachten wij hen daarvan af te houden. Want ziekenhuizen alleen kunnen niet goed functioneren zonder huisartsen, eerste lijn en ouderenzorg.

Rokers
In Australië is het percentage rokers aanzienlijk lager dan in Nederland : 15% versus 23%. Dat komt door het verpakken van sigaretten in doosjes zonder logo en door de hogere prijzen in Australië: 9,20 euro per pakje, ofwel ongeveer anderhalf maal zo duur als in Nederland.

Internationale Vereniging voor Keten Zorginnovatie 2Psychiatrische patiënten
Bij de psychiatrische patiënten in Australië ligt het anders.Van de opgenomen psychiatrische patiënten rookt 70%. Zij sterven daarom gemiddeld tien jaar eerder dan mensen zonder psychiatrische problemen. De leiding van de Australische GGZ tracht het roken tegen te gaan. Dat lukt niet goed. Deze informatie ontving ik van leidinggevende psychiaters in Sydney. Ik sta op de foto met drie van hen.

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>