Robotchirurgie is booming op congres 19 mei over ziekenhuizen in 2030

Sinds het najaar van 2019 heeft het UMC de eerste hoogleraar, Prof.dr. J.P. Ruurda, op een nieuwe leerstoel ‘minimaal invasieve robot geassisteerde chirurgie’, oftewel robotchirurgie.

De operatie robot verbetert de kwaliteit van zorg: 

In de afgelopen twintig jaar zijn operaties met de robot dusdanig verbetert, dat nu soms levensreddende operaties kunnen worden uitgevoerd die een chirurg zonder robot niet kan uitvoeren. Zo geeft de robot een tien tot veertig keer vergroot beeld van het te opereren gebied waardoor de chirurg alles beter en duidelijker kan zien. Daarnaast kunnen de live beelden van de robot geïntegreerd worden met de MRI-CT beelden. Deze beelden kunnen bijdragen aan de herkenning van anatomische structuren en het identificeren van wat verwijderd moet worden tijdens de operatie. Ook worden eerste stappen gezet met het automatisch herkennen van bloedingen en patronen die leiden tot complicaties. Kunstmatige intelligentie gaat in de komende jaren een grotere rol spelen bij robotchirurgie.

Operatie robots zijn nog steeds schrikbarend duur en worden nog vaak als luxe artikel beschouwd. Maar volgens Prof. Ruurda gaat dat snel veranderen. De monopolie positie van de da Vinci robot zal binnenkort doorbroken worden door nieuwe aanbieders op de markt. Daarnaast zullen er ook meer eenvoudige robots komen die heel goed zijn in één specifieke taak, voor oogchirurgie bijvoorbeeld of voor operaties in de gehoorgang. 

In Totaal zijn er in Nederland nu 35 operatierobots, waarvan er vijf staan in de ziekenhuizen die met het UMC Utrecht in RAKU-verband samenwerken.

RAKU regionaal samenwerkingsverband

Zowel kwaadaardige als niet-kwaadaardige tumoren in de slokdarm, maag, lever, galwegen en alvleesklier komen relatief weinig voor. Om ervoor te zorgen dat specialisten zich meer specialiseren in de behandeling hiervan en dus voor betere uitkomsten voor patiënten te zorgen is het regionale samenwerkingsverband RAKU opgericht.

Het RAKU is een samenwerking van het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwgein, Meander Medisch Centrum Amersfoort en het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht. Deze samenwerking heeft als doel: ‘zorg dichtbij huis als het kan, verder weg als het moet’. Voor dit samenwerkingsverband werden de behandelingen voor deze aandoeningen in alle drie de ziekenhuizen apart uitgevoerd. Met de nieuwe samenwerking zijn regionale teams gevormd van specialisten uit de drie ziekenhuizen die gezamenlijk zorgen voor alle patiënten met een bepaalde tumorsoort. De operaties per tumorsoort worden door regionale operatieteams in één van de ziekenhuizen uitgevoerd.

RAKU-poli

Nadat bij een patiënt een diagnose is gesteld, wordt hij of zij besproken in het multidisciplinaire overleg en uitgenodigd op de aansluitende RAKU poli in het UMC Utrecht. Hierbij zijn alle zorgverleners (bv. chirurgen, maag-darm-leverartsen, oncologen, verpleegkundig specialisten) uit de drie samenwerkende ziekenhuizen aanwezig. De zorgverleners en patiënt bespreken samen wat het best passende behandelplan is. Veel voorkomende leveroperaties worden in alle drie de ziekenhuizen verricht. Uitgebreide lever- en galwegoperaties en operaties voor maag-, slokdarm- en neuro-endocriene alvleeskliertumoren vinden in het UMC Utrecht plaats. De alvleesklieroperaties zijn gecentreerd in het St. Antonius Ziekenhuis. Als patiënten andere behandelingen nodig hebben dan een operatie, zoals chemotherapie, dan krijgen ze die gewoon in het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Het kan dus voorkomen dat een patiënt in meerdere ziekenhuizen terecht komt voor zijn behandeling. Hierbij hoeft de patiënt niet op iedere locatie weer opnieuw onderzoeken te ondergaan. De zorgverleners alle drie de ziekenhuizen beschikken over dezelfde gegevens van de patiënt.

Door de samenwerking is het RAKU één van de centra geworden die de meeste patiënten met deze zeldzame tumoren in Nederland behandelt. Hierdoor komen ook meer gegevens beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek en kunnen binnen het RAKU voor alle tumorsoorten de nieuwste technieken worden aangeboden zoals robotchirurgie en nieuwe behandelingen.

Agenda congressen van de Guus Schrijvers Academie

Op 19 mei aanstaande organiseert de Guus Schrijvers Academie het congres: Ziekenhuiszorg bij groeiende vraag en tekort aan handen toch toegankelijk en betaalbaar in 2030. Op dit congres komt oncologisch chirurg Jeroen Hoogendoorn van het RAKU team komen vertellen hoe het RAKU tot innovatie en beter gebruik van middelen heeft geleid en zal hij laten zien hoe binnen dit netwerk de inzet van da Vinci operatierobots werd afgestemd en geïntegreerd in de hoog-complexe, oncologische chirurgie. Tenslotte bespreekt hij ook de mogelijkheden tot opschaling.   Schrijf u hier in

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>