In Sneek reduceert barcodering het aantal medicatiefouten

In de USA dragen opgenomen patiënten een polsbandje met daarop een barcode met hun persoonsgegevens. De Amerikaanse farmaceutische industrie is verplicht al haar geneesmiddelen van een barcode te voorzien. Als een specialist medicatie voorschrijft, wordt aan die barcode een code toegevoegd met persoonsgegevens van de patiënten. Dezelfde als die al in de barcode van hun polsbandje is opgenomen. De verpleegkundige checkt met een barcodelezer of de code op de medicatie overeenstemt met die op het polsbandje. Als dat zo is, krijgt de patiënt de geneesmiddelen toegediend. En anders niet. In de USA gebeurt dat in vele ziekenhuizen. Die reduceren daarmee hun medicatiefouten aanzienlijk. Onderzoek heeft dat aangetoond.

Innovaties
In Europa hanteren slechts twee ziekenhuizen de barcodering. Het ene staat in Ierland en het andere in ons eigen land, in Sneek. Het is bij het laatste ziekenhuis tot stand gebracht dankzij de inzet van een gedreven apotheker en een bevlogen ICT-leidinggevende. Zo komen innovaties tot stand.

Symposium
In mijn nieuwe boek Zorginnovatie volgens het Cappuccinomodel komt de betekenis van deze barcodering uitvoerig aan de orde. Wil je meer weten over dit boek? Klik dan hier. Op 31 oktober wordt het boek gelanceerd tijdens een geaccrediteerd symposium over Cappuccinofinanciering met een geringee toegangsprijs van 50 euro. Wil je daaraan deelnemen? Klik dan hier en meld je aan.

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>