Startpagina voor de zorg biedt samenhang en gemak

Utrechtse zorgaanbieders hebben een startpagina ontwikkeld. Via dit platform krijgen burgers makkelijk toegang tot al hun online zorg- en welzijnsdiensten.

Utrechtse zorgaanbieders hebben op initiatief van het UMC Utrecht een startpagina ontwikkeld. Via dit online platform krijgen burgers gemakkelijk toegang tot hun online zorg- en welzijnsdiensten. Zorgprofessionals kunnen hierbij gewoon blijven werken in hun eigen systeem.

Startpagina’s

Thuisbezorgd.nl, Belbios.nl en Cheaptickets.nl zijn voorbeelden van startpagina’s. Zij geven toegang tot websites die vergelijkbare producten aanbieden: maaltijden-aan-huis, films en vliegreizen. Ze beginnen met informatie; vaak advertenties. Wie daarop klikt, komt terecht op de site van een specifieke aanbieder, treft meer informatie aan, gaat mailen via die site en bestelt of boekt een product.

Persoonlijke pagina

Vaak heeft een startpagina een persoonlijke pagina -ofwel een portaal- voor haar bezoekers. Die heet dan bijvoorbeeld mijn maaltijden, mijn films of mijn vliegreizen. Deze pagina’s zijn toegankelijk met een wachtwoord; bijvoorbeeld DigiD of een andere inlogcode. Het fenomeen startpagina heeft al grote maatschappelijke gevolgen gehad. Reisbureaus verdwenen uit het straatbeeld. Winkelcentra lijden een zieltogend bestaan. Kortdurend verhuur van kamers nam een grote vlucht (Airbnb). Gaan startpagina’s voor de zorg ook grote gevolgen hebben?

Veel contacten

Ik ga in op deze vraag met het fictieve voorbeeld van Joke. Zij heeft Parkinson. Regelmatig heeft zij contact met vijf zorgprofessionals: huisarts, apotheker, fysiotherapeut, neuroloog lokaal ziekenhuis en een neuroloog van het Radboud UMC. Daarnaast heeft zij contact met vier instanties: het wijkteam (vanwege het aanvragen van een rolstoel), de rolstoelleverancier, haar gemeente en de zorgverzekeraar.

Voordelen

Alle negen instanties hebben een algemene website met daarop de mogelijkheid voor Joke om een persoonlijke pagina te openen. De negen websites zijn ook aangesloten op een startpagina voor de zorg. Joke kan met haar DigiD en een algemene logincode via de startpagina al haar persoonlijke pagina’s in één keer openen. Dat doet ze regelmatig. Via de websites downloadt zij dan nieuwe gegevens naar haar laptop. Zo kan zij informatie ordenen op datum en zoeken op trefwoorden als medicatie en bloeddruk.

Persoonlijke gezondheidsomgeving

Het voorbeeld van Joke is fictief, maar geen science fiction. In de VS streeft de Blue Bottom beweging ernaar dat burgers hun gezondheidsgegevens downloaden van website naar eigen pc, laptop of tablet. NIctiz gaf in 2015 hiervan een goede beschrijving. In ons land is de Patiënten Federatie is in de weer met MedMij en spreekt over een persoonlijke gezondheidsomgeving.

PAZiO

De Utrechtse zorgaanbieders hebben op initiatief van het UMC Utrecht een startpagina ontwikkeld met de naam PAZiO. Vele huisartsen, ziekenhuizen en andere zorgaanbieders, gemeenten en lab-organisaties zijn erop aangesloten. PAZIO is inmiddels al actief in heel Nederland en werkt onder andere samen met MedMij om voor burgers een online platform te bieden, zodat zij gemakkelijk bij hun zorggegevens kunnen.

Nationale E-health Congres

Vrijdag 10 november spreken PAZIO directeuren André Dekker en Leone Flikweert over bovenstaande problematiek. Zij doen dat op het 7e Nationale E-health Congres in Utrecht. De titel van hun voordracht luidt: Van versnippering naar samenhang van persoonlijke gezondheidsportals. Wil jij naar dit e-health congres vol nieuwe ontwikkelingen en innovatieve toepassingen? Met veel gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen te delen met anderen? Klik dan hier voor het programma en schrijf je in.

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>