Symposium cappuccinofinanciering groot succes

Tijdens een drukbezocht middagsymposium op 31 oktober in Utrecht heb ik de eerste exemplaren van mijn nieuwe boek Zorginnovatie volgens het cappuccinomodel uitgereikt. Tweede Kamerleden Agnes Wolbert (PVDA) en Pia Dijkstra (D66) namen het boek in ontvangst. Agens Wolbert gaf aan minister Van Rijn van VWS te zullen vragen of hij kennis genomen heeft van het boek en welke stappen het ministerie gaat ondernemen om populatiegebonden bekostiging te bevorderen. Mijn PowerPoint presentatie over het cappuccinomodel vind je  hier.

Het symposium over cappuccino financiering stond onder leiding van prof.dr. Arno Hoes, hoogleraar klinisch epidemiologie en huisartsgeneeskunde van het UMC Utrecht.

Vitality points
De eerste spreker op het symposium was Deepak Patel. Hij is arts en werkt bij Discovery, een zorgverzekeraar in Zuid-Afrika, waarvoor hij een spaarpuntenprogramma ontwierp (zie ook hoofdstuk 4 van mijn boek). Verzekerden verdienen die punten (vitality points) als ze in bepaalde supermarkten gezonde voedingsmiddelen kopen. Ze verdienen ook punten als ze sportscholen bezoeken of spullen kopen die je gebruikt voor een gezonde leefstijl (bijvoorbeeld sportschoenen). De spaarpunten kunnen de verzekerden inwisselen voor een lagere verzekeringspremie. Daarnaast krijgen deelnemers korting op hun gezonde aankopen bij de aangesloten supermarkten. Ook kunnen zij er in een webshop gezonde artikelen voor kopen. Voorkomen is beter dan genezen, maar is dat ook goedkoper? Ja, de aanpak werkt, zoals blijkt uit de analyse in bijgaande PowerPoint presentatie. Verzekeraars in de USA, China en Engeland namen het programma al over. Wanneer volgen Nederlandse zorgverzekeraars en supermarkten?

Iedereen aan de cappuccino?
René Groot Koerkamp, directie- en bestuursadviseur Zorgverzekeraars Nederland, gaf tijdens het symposium zijn mening over mijn capppuccinomodel. Hij deed dit aan de hand van vijf criteria: de zichtbaarheid, het relatieve voordeel, de complexiteit, de inpasbaarheid en de testbaarheid van het model. Zonder wetswijziging is een goede inbedding van het cappuccinomodel in het systeem van de wet- en regelgeving niet mogelijk volgens hem. Er is onvoldoende professionele vrijheid om het cappuccinomodel al dan niet over te nemen. Daarom stelt hij voor artikel 45 van de de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) aan te passen. De PowerPoint presentatie van René Groot Koerkamp vind je hier.

Proeftuinen
Daan Rooijmans is senior manager regioregie bij zorgverzekeraar CZ. Hij kan zich grotendeels vinden in mijn financieringsmodel voor de gezondheidszorg. Wel stelt hij als spreker vraagtekens bij de voorspelling in mijn boek dat proeftuinen zullen gaan mislukken. Ik denk dat, omdat ze pas op lange termijn resultaten gaan opleveren en er onvoldoende aandacht is voor ICT. Daan Rooijmans is betrokken bij de proeftuin in Zeeuws Vlaanderen. Hij denkt dat sommige proeftuinen wel zullen slagen, als er een goede collectieve ambitie is. De PowerPoint presentatie van Daan Rooijmans volgt.

Extra Symposium
Wegens de grote belangstelling is er een extra symposium over mijn boek op woensdag 12 november vanaf 13.30 uur in Utrecht. Ik geef die middag drie colleges:

  • Het belonen van burgers en patiënten bij het tonen van gezond gedrag. Hierbij behandel ik ook het recente WRR-rapport hierover.
  • Het Cappuccinomodel en de gedragseconomie: een theoretische onderbouwing.
  • Het Cappucinomodel uitgewerkt voor eerstelijn, ziekenhuizen en geestelijke gezondheidszorg.

De kosten voor deze middag zijn 50 euro, inclusief catering en het boek. Je kan je hier inschrijven. Het symposium is geaccrediteerd voor nascholing.

Het boek Zorginnovatie volgens het cappuccinomodel (400 pagina’s) is zowel online als in de boekhandel te bestellen voor 24,95 euro. ISBN 9789072219923. 

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>