Verslag 18e Nationale Spoedzorg Congres 2017

Een uitgebreid verslag van het Nationale Spoedzorg Congres op 6 oktober 2017. Het programma bestond uit plenaire sprekers, workshops en flitspresentaties

6 oktober 2017 vond in Utrecht het 18e Nationale Spoedzorg Congres plaats. Het ochtendprogramma bestond uit een aantal plenaire sprekers en flitspresentaties. In de middag waren er twee rondes met diverse workshop. Een aantal vragen stond centraal: hoe stemmen we de acute zorg beter op elkaar af? Wat kunnen we doen aan de stijgende werkdruk? En wat doen we aan preventie?

Ochtendprogramma
  • Het congres werd geopend door de Noorse onderzoekster Aleidis Skard Brandrud. Zij onderzocht de medische hulpverlening na de bomaanslag in Oslo en de schietpartij op het eiland Utoya in 2011. Haar presentatie hierover kan je hier downloaden.
  • Daarna kwam Ralph de Wit aan het woord. Hij is traumachirurg-intensivist bij het Medisch Spectrum Twente
    te Enschede en oefent een vergelijkbare functie uit in het Nederlandse leger. Hij beantwoorde de vraag: is de traumazorg in het leger beter dan in de burgermaatschappij? Een samenvatting van deze presentatie vind je hier.
  • Vervolgens waren er drie flitspresentaties. Eerste spreker was Anita Koerts, transferverpleegkundige OLVG en beleidsmedewerker Evean. Haar onderwerp: De wijkverpleegkundige op de SEH. De tweede flitser  was Angelique Schuitemaker, directeur bij Omring Thuiszorg. Het onderwerp van haar voordracht was: naar één gezamenlijke spoed- en herstelzorg. De laatste flitsspreker was Paul Giesen, projectleider van onderzoek naar kwaliteit en veiligheid op huisartsenposten. Hij ging in op de rol van de verpleegkundige specialist op de HAP.
  • Na de koffiepauze kwam het nieuwe Kwaliteitskader Spoedzorgketen aan bod in een lezing van Arold Reusken van het Landelijk Netwerk voor Acute Zorg. Hij hield een duopresentatie met Frank de Groot (manager SpoedZorgNet AMC) die een lezing had met de titel: Kwaliteitskader Spoedzorg: last of lust?
  • De laatste plenaire spreker was Anoeska Mosterdijk, directeur van Ineen (de koepel van huisartsenposten). Haar presentatie ging over actuele ontwikkelingen en innovaties bij de acute huisartsenzorg.
Middagprogramma

Het middagprogramma bestond uit twee keer vijf workshops:

Hieronder vind je een foto-impressie van het congres:

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>