Wie kent de gezondheidszorg in Schotland? Meld je aan

David Lowe, dat is de naam van de ervaren specialist spoedeisende geneeskunde uit Schotland, die het 21ste Nationale en interprofessionele, congres over spoedzorg op donderdag 19 november opent. Ter voorbereiding op het congres ontmoet Guus Schrijvers graag enkele Nederlandse zorgprofessionals die in Schotland werken of gewerkt hebben. Want dan kan hij aan Lowe vragen stellen die interessant zijn voor de congresdeelnemers. Ter toelichting het volgende.

Schotland heeft drie kenmerken die belangwekkend zijn voor Nederlandse professionals, beleidsmakers en onderzoekers in het spoedeisende domein. Ten eerste kopen de financiële autoriteiten ambulancezorg, acute huisartsenzorg, spoedeisende hulp van ziekenhuizen als één regionaal pakket in. Ten tweede kennen zij de regionale commissaris voor de acute zorg, die ook in Nederland binnen en buiten het parlement wordt bepleit. Ten derde ontwikkelt Schotland multidisciplinaire standaarden gericht op taakverdeling en met wijsheid doorverwijzen van zorgprofessionals. David Lowe is de drijvende kracht achter deze drie ontwikkelingen die al tien jaar aan de gang zijn. Hij leidt de grote SEH van het Queen Elizabeth University Hospital in Glasgow en doet onderzoek aan de universiteit van deze stad. Verder leidt Lowe het regeringsprogramma voor Innovatie van acute zorg in Schotland. Tevens is  hij medisch directeur van het nationale programma van Schotland voor Digital Health and Clinical Informatics.  

Het risico van internationale sprekers op onze congres is, dat zij verzanden in beschrijving van onderzoeksresultaten en structuurkenmerken. Terwijl toch geldt: aan de vruchten herken je de boom. Bovendien raadpleeg ik wetenschappelijke collega’s en de wereldliteratuur over de kwaliteit van de Schotse gezondheidszorg. In dit bericht zoek ik contact met  lezers die ervaringen hebben als zorgprofessional, onderzoeker, patiënt of als naaste familielid met de Schotse gezondheidszorg, bij voorkeur met de acute zorg. Ik zie je reactie graag tegemoet via mail@guusschrijvers.nl.

Eén reactie op “Wie kent de gezondheidszorg in Schotland? Meld je aan”

  1. Nu helaas gepensioneerd. Ik ben verbindingsofficier voor ULeiden geweest voor de contacten en contracten met UK. 1991-20219. Overigens alumnus RUU83: YheaterFilmTelevisie wetenscap Drift24. Afgestudeerd op B.G.T.v.//Later VPRO extra.
    gr en ben benieuwd, EvD

    Beantwoorden

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>