‘Stop de bloeding; red een leven’ op Spoedzorgcongres
Het is niet ondenkbaar dat Nederland in de toekomst wordt getroffen door een aanslag zoals in Barcelona afgelopen week. Omstanders en niet-medische hulpverleners kunnen de overlevingskansen van slachtoffers van (bom)aanslagen en van grote ongelukken aanzienlijk verhogen, door ernstig bloedverlies meteen adequaat te stelpen. Via de cursus ‘Stop de bloeding; red een leven’ kunnen niet-medici in 2,5 uur leren hoe je bloedingen stopt als omstander.
Levensbedreigend bloedverlies
De verwondingen tijdens een aanslag gaan meestal gepaard met levensbedreigend bloedverlies, waardoor de overlevingskans van slachtoffers snel afneemt naarmate de tijd verstrijkt. Snelle eerste hulp door omstanders of hulpverleners die al ter plaatse zijn, zoals bedrijfshulpverlening (BHV), politie, brandweer of marechaussee, kan voorkomen dat mensen doodbloeden. Dat geldt ook voor meer alledaagse verwondingen, waarbij levensbedreigend bloedverlies optreedt, bijvoorbeeld bij ongevallen met machines, een val door een glazen deur of bij ernstige open botbreuken.
Verenigde Staten
Dr. Leo Geeraedts, traumachirurg in VUmc en voormalig arts bij het Mobiel Medisch Team, is expert op het gebied van bloedverlies en shock. Hij werk samen met VUmc Academie en het Netwerk Acute Zorg Noordwest (Traumacentrum) om de kennis en vaardigheden over het stoppen van levensbedreigend bloedverlies te verspreiden. Zijn kennis en methode zijn gebaseerd op de ‘Stop the Bleed-campagne’ uit de Verenigde Staten en de ‘Bleeding Control Course’ van de regering Obama.
Cursus
De cursus ‘Stop de bloeding; red een leven’ is de voortzetting van dit beproefde concept. Het is ook de eerste gecertificeerde cursus in Nederland waarbij niet-medici in 2,5 uur leren hoe je bloedingen stopt als omstander. Want uiteindelijk kan iedereen, met vrij eenvoudige handelingen, een ernstige bloeding stoppen.
Overlevingskans
In een onderzoek geeft 75% van de ondervraagde mensen aan bereid te zijn noodhulp te bieden aan een medemens met ernstige bloeding. Hier kan iemand mogelijk aan overlijden vóórdat er een ambulance is gearriveerd. Door zo veel mogelijk potentiële omstanders kennis en kunde bij te brengen wordt de overlevingskans van slachtoffers groter.
Scholing
In de VS traint men sinds 2015 burgers in het stoppen van een bloeding. Het gebruik van een AED en reanimeren is op advies van Amerikaanse ongevalschirurgen in veel Staten opgenomen in het curriculum van het voortgezet onderwijs. Dit zou wat mij betreft hier ook moeten gebeuren voor de cursus ‘Stop de bloeding; red een leven’. Tot nu toe hebben in Nederland sinds 2016 zo’n 1.000 deelnemers de cursus gevolgd.
Spoedzorg congres
Tijdens het 18e nationale congres over recente ontwikkelingen in de spoedzorg licht initiatiefnemer Leo Geeraedts (zie hierboven) in een workshop de cursus en de campagne toe. Ook doet hij enkele oefeningen voor, maar de workshop is geen vervanging van de cursus van 2,5 uur. Wil jij naar deze workshop? Wil jij op één dag op de hoogte raken van de nieuwste initiatieven en ontwikkelingen in de spoedzorg, klik dan hier en schrijf je in voor het congres.