Tweede Kamer: geld curatieve zorg mag naar preventie
Een proeftuin is een proeftuin. Dan moet je ook buiten wettelijke kaders kunnen werken. Laten we proberen curatief geld aan te wenden voor preventie en afwachten of dat inderdaad lukt. Woorden van deze strekking sprak Arno Rutte, VVD Tweede Kamerlid. Hij deed dit op de nationale preventie conferentie die op 21 november plaats vond te Den Haag. Rutte sloot met deze woorden aan op Kamerleden Agnes Wolbert (PvdA), Pia Dijkstra (D’66) en Hanneke Bruins Slot (CDA), die ook aan de conferentie deelnamen en curatief geld naar preventie willen sluizen.
Proeftuinen
Aan de conferentie met 150 deelnemers namen ook leidinggevenden deel van vier proeftuinen die door Minister Schippers aangewezen zijn voor zorginnovatie. Het gaat daarbij om gebieden rond Alkmaar, Maastricht, Hardenberg en Leiden. Zij gaven aan dat er in hun proeftuinen grote ambitie bestaat om curatief geld te gebruiken voor preventieve interventies, zoals cursussen voor stoppen-met-roken, programma’s tegen vereenzaming en programma’s gericht op gewichtsreductie en alcoholontmoediging.
Knelpunten
Het geld is beschikbaar, maar de proeftuinen mogen dat niet aanwenden vanwege bestaande regelgeving. Dat knelpunt gaan de vier genoemde Kamerleden oplossen. Bovendien gaan zij in overleg met de zorgverzekeraars. Die hebben te veel een korte termijn beleid en willen geen lange termijn afspraken maken met de proeftuinen.
Meer informatie
De preventie conferentie stond onder leiding van Ferry Koper, epidemioloog en ondergetekende. Zelf hield ik een inleiding over de historie van de preventie die sinds 1850 meestal vanuit de zorgsector werd gestart en niet vanuit de overheid. Ook besprak ik de kansen voor populatiegebonden bekostiging die het doorsluizen mogelijk moet maken. Mijn PowerPoint-presentatie kun je hier downloaden. Op www.preventieconferentie.nl vind je meer informatie over de conferentie.