De theorie van preventie is eenvoudig. Een Zorgverzekeraar en een regionale gemeente voeren gezamenlijk preventief beleid. Hierbij gaat het niet om consultatiebureaus, vaccinaties of screening. Deze kunnen blijven zoals ze zijn. Aan de orde zijn: preventie van eenzaamheid, overbelasting van mantelzorgers, onmatig alcoholgebruik, huiselijk geweld, kindermishandeling, valpreventie bij ouderen en preventie van ongezonde, zittende leefstijlen en overmatige calorie-inname.
Triple Aim
Bovenstaande onderwerpen zijn gebieden waarop zorgverzekeraar en gemeente gezamenlijk beleid kunnen voeren gericht op Triple Aim: betere gezondheid, hogere kwaliteit van zorg en lagere kosten van de zorg. Dat beleid bestaat uit afstemming, prioritering van projecten, gezamenlijke bekostiging, gezamenlijke evaluatie en het delen van deskundigheid, informatie en ervaring.
Lokale interventies
Op regionaal niveau worden interventies ontworpen, die lokaal worden aangepast en uitgevoerd. Lokaal kan betekenen “binnen een gemeente of wijk” maar ook “binnen het domein van een gemeente overstijgende zorgaanbieder”. Aanbieders van preventieve interventies zijn in zo’n theorie bereid om met gemeente en zorgverzekeraar mee te denken en hun beleid te volgen.
Preventieconferentie
Met deze theorie in ons hoofd hebben epidemioloog Ferry Koper en ondergetekende de afgelopen maanden getracht de gemeente Leiden en zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid te bewegen tot gezamenlijk preventief beleid. Dit lijkt te gaan lukken, zo bleek vorige week. Of dat inderdaad het geval is, zal blijken op de Preventieconferentie. Die vindt plaats op 17 november, 11.30 – 16.30 uur in de Stadsgehoorzaal te Leiden.
Flitspresentaties
Woordvoerders van beide organisaties starten de bijeenkomst, waarin zij hun gezamenlijke visie duidelijk maken. Daarna volgen acht flitspresentatoren uit de regio Leiden, die ieder in enkele minuten schetsen wat zij vinden van een gezamenlijke regionale regie van de gemeente Leiden en zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid. Bovendien vertellen zij trots over hun eigen lokale preventieve interventies.
Tips en oordelen
Na de theepauze bespreken externe deskundigen en Kamerleden de Leidse ontwikkelingen. Zij geven tips en geven oordelen. Ferry Koper en ik hopen dat na deze Leidse happening twintig andere conferenties zullen volgen: volgens het zelfde format en in andere regio’s. Wil je op 17 november bij de geboorte zijn van regionaal preventief beleid? Klik dan hier en meld je aan voor deze gratis (!) conferentie. Wil je ons uitnodigen voor jouw regio? Weet Ferry of mij te vinden.