Guus Schrijvers

Welcome to Guus Schrijvers

Nieuw PGB in Vlaanderen loopt op rolletjes

Sinds 1 januari 2017 is in Vlaanderen de PVF in opmars. Iedere Vlaming kent deze afkorting inmiddels. Die staat voor Persoonsvolgende Financiering; de Vlaamse variant van het Nederlandse pgb. Kurt Asselman van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) vertelt over de opzet en implementatie van de PVF in Vlaanderen. Hij doet dit op het pgb-congres op 30 maart in Utrecht.

Indicatiestelling

Ik leg de PVF uit aan de hand van het voorbeeld van een man, getroffen door een beroerte. De betrokkenen heeft gedurende lange tijd persoonlijke verzorging, huishoudelijke hulp, dagbesteding, fysiotherapie en ergotherapie nodig. De indicatie daartoe vindt plaats door een professional van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. Sinds 2005 heeft het agentschap ervaring hiermee. Bij de invoering van de PVF is er aan de indicatiestelling niets veranderd. De VAPH-leiding wilde namelijk niet te veel tegelijk veranderen per 1 januari 2017.

Personeelspunten

Persoonsvolgende financiering kan in de vorm van personeelspunten worden toegewezen. Dat is zorg in natura. Het kan ook als pgb worden toegewezen. Dan krijgt men cash geld om zelf zorg in te kopen. De cliënt kan zelf kiezen. Eventueel kiest deze voor een mix van beiden. Voor de zorg in natura ontvangt een patiënt personeelspunten. Met de toegekende punten gaat de PVF-houder naar een zorgaanbieder. Die maakt een zorgplan mede op basis van die punten. Is het zorgplan eenmaal getekend door cliënt en zorgaanbieder, dan stuurt deze laatste het plan naar de VAPH, die de personeelspunten omzet in een betaling.

Rugzak

Binnen de VAPH hanteert de leiding de metafoor van een rugzak. Alle mensen met een indicatiestelling krijgen een rugzak met personeelspunten die de zorgaanbieder kan verzilveren. Wie evenwel kiest voor een persoonsgebonden budget wordt cash uitbetaald op basis van een zorgplan. Hij/zij moet facturen tonen ter verificatie.

Vlekkeloos

De invoering van de PVF gebeurt thans geleidelijk aan. Alleen als de ICT en logistieke afspraken beschikbaar zijn, gaat een regio over op PVF. Tot nu toe is de invoering bijna vlekkeloos verlopen. Een zorgaanbieder zocht de publiciteit, omdat het PVF leidde tot lagere inkomsten voor haar gehandicaptenzorg. De Vlaamse televisie dook erop. Maar het Agentschap kon de kritiek weerleggen en schoot het verpleeghuis tijdelijk te hulp.

PGB-congres

Al deze informatie pikte ik op tijdens een ontmoeting op 10 maart te Brussel met Kurt Asselman die als spreker optreedt op het pgb-congres van 30 maart. Hij geeft leiding aan het VAPH en beheert de portefeuilles voor Politieke Contacten en voor Implementatiezaken. Kurt Asselman schetste ook de voorbereiding van de transitie per 1 januari 2017. Zie hiervoor mijn bericht elders op deze website. Wil je naar het congres op 30 maart? Klik dan hier, lees de brochure en meld je aan. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.