Losse programma’s voor gezondheidsbevordering werken niet
Vaak wordt gezondheid als ultiem doel van mensen beschouwd. Toch is dat lang niet altijd het geval. Gezondheid is een middel. Om mooi te zijn; bijvoorbeeld mooi slank. Of een middel om hoge rapportcijfers te halen. Want wie gezond is en lekker in zijn vel zit, haalt hogere studieresultaten. Gezond maakt ook blij. Wie hard loopt bijvoorbeeld, wordt vanzelf opgewekt. Het is de socioloog professor Paul Schnabel die erop wees dat gezondheid meer een middel is dan een doel. Dat betekent dat een gezonde leefstijl alleen bij een patiënt aanslaat, als deze in diens levensdoelen past.
Geïntegreerde aanpak
De afgelopen jaren verschenen vele proefschrift en overzichtsartikelen over losstaande educatie programma’s gericht op het trainen en onderwijzen van gezonde leefstijlen van deelnemers. Keer op keer blijkt dat deze cursussen niet werken. Mensen gaan niet na een cursus meer bewegen of meer vers fruit eten. Ze zijn niet vitaler en roken vaak nog evenveel. Wel werken deze cursussen als ze een onderdeel vormen van een aanpak waarbij vele partijen tegelijk boodschappen uitzenden gericht op de gezonde leefstijlen. Bij die partijen kun je denken aan het onderwijs, de huisartsen, de GGD, de ziekenhuizen. Maar bijvoorbeeld ook een carnavalsvereniging, die geen dronken jongeren in de optocht laat meelopen.
Nieuw boek
Deze kennis staat in hoofdstuk 3 van mijn boek in wording Meer gezond en Welzijn voor ons geld. Het hoofdstuk heeft als titel: ‘Gezond maakt mooi, slim en blij’. Ik ben benieuwd wat jij van dit hoofdstuk vindt. Denk je mee?