20e Spoedzorgcongres: Juiste acute zorg op de juiste plek

‘De juiste acute zorg op de juiste plek.’ Dat is het thema van het 20e Nationale Spoedzorg Congres dat op 6 november gehouden wordt in Utrecht.

Samenwerken, organiseren en coördineren

De toenemende vraag naar acute zorg vraagt om steeds effectievere oplossingen om met schaarse middelen (menskracht en materieel) steeds meer zorg te kunnen bieden. In het belang van de patiënt moeten acute zorgvragen daarom zoveel mogelijk voorkomen worden. Als de patiënt toch een acute zorgvraag heeft, moet hij of zij 24/7 spoedzorg van goede kwaliteit krijgen.

Volgens het Kwaliteitskader Spoedzorgketen betekent dit dat de zorg patiëntgericht, veilig, effectief, tijdig, doelmatig, toegankelijk en beschikbaar moet zijn: ‘Patiëntgerichte spoedzorg vraagt om het gezamenlijk organiseren van de acute zorg en de inzet van de juiste zorgverlener op het juiste moment, ofwel goede zorgcoördinatie.’ Deze passage uit het Kwaliteitskader vormt de rode draad voor het 20e spoedzorgcongres op 6 november.

Onderwerpen

De volgende vragen worden besproken tijdens het congres:

  • Hoe kunnen we de coördinatie en de continuïteit van de acute zorg in Nederland verbeteren?
  • Hoe blijft de acute zorg toegankelijk, van hoge kwaliteit en betaalbaar?
  • Welke goede voorbeelden zijn er van de juiste acute zorg op de juiste plek? En hoe kunnen we deze implementeren in andere regio’s?
  • Hoe kunnen we de samenwerking tussen de ketenpartners in de acute zorg verbeteren?
  • Wat kunnen we leren van de geïntegreerde spoedzorg in het buitenland?
Praktijkgerichte oplossingen

Op het congres 6 november kunt u praktijkgerichte plenaire sessies verwachten van gerenommeerde sprekers uit de acute zorg. Daarnaast zal een buitenlandse spreker iets vertellen over de geïntegreerde spoedzorg in zijn land. De sessies zijn interactief: via een stemapp worden levendige discussies tussen sprekers en deelnemers en deelnemers onderling gestimuleerd. Naast plenaire sprekers kunt u kiezen uit diverse parallelsessies, waaronder flitspresentaties.

Flitspresentaties gezocht

De Guus Schrijvers Academie zoekt nog enkele sprekers die als ‘flitspresentator’ in tien minuten tijd een goed voorbeeld, onderzoek, of actueel project rond de juiste acute zorg op de juiste plek willen bespreken. Interesse? Stuur dan vóór 1 september 2019 een mail met daarin kort beschreven wat het onderwerp en doel van de presentatie is naar: marcelstam@guusschrijversacademie.nl.

Organisatie

Het congres wordt inhoudelijk vormgegeven door Arold Reusken (Hoofd bureau Landelijk Netwerk Acute Zorg), Jack Versluis (Bestuurder Regionale Ambulance Voorziening Utrecht) en Guus Schrijvers (gezondheidseconoom en oud-hoogleraar Public Health). De Guus Schrijvers Academie is organisator.

Save the date

Bent u als huisarts, medisch specialist of leidinggevende verpleegkundige actief in de acute zorg? Of manager in de ambulancezorg of bij een mobiel medisch team? Of bent u beleidsmedewerker bij een ziekenhuis, inkoper bij een zorgverzekeraar, projectleider, organisatieadviseur, beleidsambtenaar, of vertegenwoordiger van een branche- of patiëntenorganisatie? Reserveer dan 6 november alvast in uw agenda!

Als u op de hoogte gehouden wilt worden over het congres ‘De juiste acute zorg op de juiste plek’, stuur dan even een mail naar congresorganisator Petra Schimmel: secretariaat@guusschrijvers.nl. Het volledige programma, de sprekers en alle andere informatie vindt u binnenkort op de website van de Guus Schrijvers Academie.

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>