Acute wijkverpleging verlaagt druk op SEH’s en huisartsenposten

Op het Spoedzorg Congres op 6 oktober komen drie goede voorbeelden rond acute wijkverpleging aan bod, die de SEH's en huisartsenposten kunnen ontlasten.

Voor het 18e nationale spoedzorgcongres op 6 oktober in Utrecht hebben zich zestien flitspresentatoren aangemeld. Hulde voor dit grote aanbod van uitstekende, pas gestarte zorginnovaties in de acute zorg. Ondergetekende en collega’s hebben drie presentaties uitgekozen rond het thema acute wijkverpleging. Wij hebben ons hierbij laten leiden door de actualiteit van tal van (verwarde) senioren op de Spoedeisende Hulp (SEH) van ziekenhuizen en op Huisartsenposten. De drie innovaties komen uit Amsterdam, Eindhoven en de kop van Noord Holland.

Amsterdam

Op de SEH van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis- Oost te Amsterdam werken als experiment wijkverpleegkundigen van thuiszorgorganisaties Cordaan en Evean. Eerstgenoemden bepalen samen met de SEH-artsen en verpleegkundigen of een patiënt naar huis kan. Zij zijn op afroep beschikbaar om een intake af te nemen op de SEH, advies te geven en interventies in te zetten voor vervolgzorg thuis. Ook zijn zij op bepaalde momenten fysiek aanwezig op de SEH om de samenwerking te bevorderen en gezamenlijk beter inzicht te krijgen in welke doelgroep van patiënten in aanmerking komt om (eerder) naar huis te kunnen.

Schakel

Als er zorg thuis nodig is organiseert de wijkverpleegkundige dit in overleg met de patiënt en/of mantelzorger(s). Zij/ hij vormt een schakel tussen de SEH van het OLVG en de wijkteams. Anita Koerts, Transferverpleegkundige OLVG en beleidsmedewerker van Evean geeft de eerste van de drie plenaire flitspresentaties over verpleegkundigen in acute situaties op het Spoedzorgcongres op 6 oktober.

Minder werkbelasting

Een team met twee verpleegkundig specialisten en twee huisartsen kan in het weekend overdag op de huisartsenpost alle zorgvragen van patiënten behandelen. De inzet van meer verpleegkundig specialisten in een team zorgt voor minder werkbelasting van huisartsen. Zij kunnen zich dan focussen op zorgvragen die de verpleegkundig specialist niet behandelt.

Experiment

Dit bleek uit een experiment op de huisartsenpost in Eindhoven en Twente. Onderzoekers van Radboudumc IQ healthcare en Stichting Kwaliteit en Ontwikkeling Huisartsenzorg (KOH) publiceerden onlangs hierover. Paul Giesen, huisarts en senior onderzoeker Radboudumc IQ healthcare, doet verslag over deze experimenten in de tweede flitspresentatie op het Spoedzorgcongres.

Spoed en herstelbedden

De website Spoed & Herstelbedden biedt verwijzers, transferverpleegkundigen en andere professionals in de gezondheidszorg een actueel overzicht van beschikbare spoed- en herstelbedden binnen zorglocaties in West-Friesland en de kop van Noord-Holland. De website is 24 uur per dag beschikbaar.

Efficiënt

Huisartsen en andere professionals kunnen op de app ELV-toolkit doorgeven dat een patiënt met spoed een bed nodig heeft in een verzorgings- of verpleeghuis en direct invullen wat de kenmerken van hun patiënt zijn. Deze snelle service voor spoedeisende verwarde ouderen is nog nergens op deze manier beschikbaar. Angelique Schuitemaker is directeur bij Omring Thuiszorg te Hoorn en vertelt over de eerste ervaringen ermee in de derde flitspresentatie op 6 oktober 2017.

Congres

Wil jij in één dag op de hoogte raken van alle innovaties die in 2017 en 2018 aan de orde zijn op spoedzorg gebied? Wil jij met collega’s hierover van gedachten wisselen? EN wil je naast nieuwe kennis ook nieuwe kennissen opdoen? Klik dan hier, lees de uitgebreide brochure en meld je aan.

 

 

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>