Amphia wint Guus Schrijvers-prijs 2013

Het Amphia Ziekenhuis heeft de Guus Schrijvers-prijs gewonnen voor het best georganiseerde zorgproces. Het ging daarbij om de inzending van het zorgpad Longkanker. Het Amphia Ziekenhuis kreeg de prijs uitgereikt tijdens het congres ‘Implementatie van Zorgpaden’ dat dit jaar voor de achtste keer werd georganiseerd in Utrecht. Amphia kwam als beste uit de bus uit een totaal van negentien inzendingen. De prijs, een certificaat en een geldbedrag van 2.500 euro, werd uitgereikt door juryvoorzitter, professor dr. Guus Schrijvers. Verder bestond de jury uit medisch adviseur CZ Zorgverzekeraars Nicolette Huiskes, prof. dr. Jan Swinkels en onderzoeker dr. Wynand Ros.

Teamprestatie

Christiaan Hol, projectmanager Amphia zorgpaden is ontzettend trots op de erkenning. ‘Dit is het resultaat van een stevige teamprestatie waarin onder meer medisch specialisten, management, verpleegkundigen en medisch ondersteunende diensten intensief samenwerkten om de zorg naar een nog hoger niveau te krijgen.’ In een zorgpad wordt de zorg voor de patiënt zo goed mogelijk op elkaar afgestemd, van verwijzing door de huisarts tot en met ontslag en eventuele nazorg.

Voordelen

Zo’n zorgpad gaat dwars door de organisatie heen en raakt allerlei medische specialismen. In het geval van het zorgpad Longkanker gaat het dan bijvoorbeeld om Longgeneeskunde, longchirurgie, laboratoria en het bestralingsinstituut Verbeeten dat ook op het terrein van Amphia, locatie Molengracht, gevestigd is. Joachim Aerts, longarts/oncoloog binnen Amphia: ‘Het werken volgens zorgpaden heeft veel voordelen voor zowel de organisatie, maar bovenal voor de patiënt. Het leidt namelijk tot een optimale afstemming en organisatie van de zorgverlening, maar zorgt ook voor betere behandelresultaten, meer tevredenheid bij patiënten en een hogere (patiënt)veiligheid. Daarnaast zet het in huis aan tot een efficiënt gebruik van faciliteiten en middelen, wat in deze tijd van bezuinigen noodzakelijk is.’

Beoordelingscriteria

De Guus Schrijvers-prijs gaat naar het zorgpad dat de meeste punten scoort op verschillende kwaliteitseisen zoals zijn patiënten betrokken bij de voorbereiding van een zorgpad? Zijn alle geledingen van de organisatie betrokken bij de voorbereiding? Wordt er tijdswinst geboekt met het zorgpad en wordt de patiënt beter geïnformeerd dan voorheen? Namens de jury benoemde Professor Schrijvers de aspecten die het zorgpad Longkanker tot winnaar maakte, waaronder:

  • Verbeterde patiëntenvoorlichting en het persoonlijk begeleiden van de patiënt door een verpleegkundige.
  • Het verbeteren en verkorten van het diagnosetraject waardoor de patiënt sneller uitsluitsel krijgt of hij wel/geen longkanker heeft en waardoor sneller gestart kan worden met de behandeling.
  • Amphia heeft het NIAZ-kwaliteitskeurmerk voor kankerzorg verkregen onder andere door de vernieuwingen in het zorgpad Longkanker én omdat er binnen het Amphia een standaardmethodiek is om zorgpaden op te zetten en continue te verbeteren.
  • De aanpak zoals is gebruikt bij het zorgpad Longkanker is goed toepasbaar op andere zorgpaden. Amphia werkt dan ook aan een verdere uitrol binnen de organisatie.

 

Wilt u de inzending downloaden van het het zorgpad longcarcinoom van het Ampfia Ziekenhuis? klik dan hier.

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>