Bestralen van kankerpatiënten kan doelmatiger

In Nederland bestaan 21 radiotherapeutische centra. Die bestralen vooral personen met kanker. Waarschijnlijk varieert hun doelmatigheid onderling. Sommige centra bestralen ook ’s avonds. Bij bepaalde centra zijn vier assistenten per patiënt aanwezig. Bij weer andere slechts twee. Soms is er altijd een radiotherapeut aanwezig, dan weer is die op afroep beschikbaar.

Meer patiënten
Therapeutische centra hebben hoge vaste kosten voor het dure gebouw en de kostbare apparatuur. Daarnaast hebben zij personeelskosten en kosten van radioactieve- en andere geneesmiddelen. Nu er nieuwe protonenbestralers in voorbereiding zijn en de oncologische zorg vaker dure geneesmiddelen omvat, wordt het tijd dat de radiotherapeutische centra beter kijken of zij met bestaande gebouwen, apparaten en medewerkers meer patiënten kunnen bedienen. In een economische taalkronkel: zij moeten niet uitbreiden maar inbreiden. Dit alles kwam aan de orde in een gesprek dat ik had op vrijdag 26 september met een radiotherapeut die in opleiding was bij verschillende centra.

Boekpresentatie
In mijn nieuwe boek Zorginnovatie volgens het Cappuccinomodel komen innovatie en doelmatigheid van de oncologische zorg aan de orde in Hoofdstuk 10. Wil je de presentatie van dit boek, inclusief middagsymposiumbijwonen op vrijdag 31 oktober? Klik dan hier voor meer informatie.

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>