Bezuinigen ziekenhuizen op overhead?

In 2011 werkte ruim een derde (34,1%) van de ziekenhuismedewerkers in banen die niet patiëntgebonden zijn. Zeg maar in overheadfuncties zoals management, administratie en technische diensten. De overige medewerkers waren wel met patiënten bezig. Nu ziekenhuizen minder geld ter beschikking hebben, wordt het tijd de vraag te stellen of de overhead van deze instellingen omlaag kan. Bijvoorbeeld door met minder managementlagen te werken of met minder beleidsmedewerkers. Of door slimmere software ondersteuning.

Deze vragen stelde ik tijdens een lezing op 8 januari voor medisch specialisten in opleiding binnen het Onze Lieve Vrouw Gasthuis te Amsterdam. De PowerPoint-presentatie kun je hier downloaden (OLVG presentatie over ziekenhuiskosten). Ook heb ik tijdens deze lezing de productiviteitsstijging van het wel patiëntgebonden deel van de ziekenhuizen geroemd en de daling van het aantal verpleegdagen per 1.000 inwoners en van degemiddelde ligduur van 5,7 dagen in 2008 naar 4,8 dagen in 2012.

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>