China wil Nederlandse (huisartsen)zorg

Tijdens het staatsbezoek van premier Li vorige week aan ons land heb ik college gegeven aan 25 Chinese ziekenhuisdirecteuren. Bijna alle vragen gingen over onze huisartsenzorg.

Wat is een abonnementstarief voor huisartsen? Wie bepaalt de hoogte daarvan? Wat verdient een huisarts in vergelijking met een specialist? Hoe vaak per jaar bezoeken burgers een huisarts? Deze en vergelijkbare vragen stelden 25 Chinese ziekenhuisdirecteuren aan ondergetekende tijdens een college op 17 en 18 oktober.

Grote ziekenhuizen

De colleges vonden plaats op het UMC Utrecht en op het Erasmus MC. De directeuren, vrijwel allen arts, geven leiding aan grote ziekenhuizen. China is opgedeeld in elf provincies, waarvan sommige een grotere omvang en inwonertal hebben dan landen als Duitsland en Frankrijk. Uit elke provincie namen twee of drie directeuren deel.

Staatsbezoek

Het bezoek van de ziekenhuisdirecteuren vond gelijktijdig plaats met dat van de Chinese premier Li en enkele Chinese ministers aan de Nederlandse regering. De Chinese minister van Economische Zaken hield onder meer een pleidooi in Den Haag voor medisch-inhoudelijke en medisch-organisatorische samenwerking van Nederlandse en Chinese ziekenhuizen.

Diverse medische onderwerpen

Om die 25 directeuren ter wille te zijn bereidde ik colleges voor over aansturing van ziekenhuizen, kwaliteitsbeleid, het accrediteren van ziekenhuizen, de medisch specialistische bedrijven, de DBC’s, de Zorgverzekeringswet en recente ontwikkelingen, zoals de hoofdlijnenakkoorden en substitutie. Op verzoek gaf ik ook een apart college over zorginnovaties en de implementatie daarvan.

Melkpoeder

Één van de vele onderwerpen ging over Nederlandse huisartsen. De Chinese provincies zijn thans druk bezig om zo’n type arts te introduceren. Bijna alle vragen die ik kreeg gingen over onze huisartsenzorg. De Chinese directeuren wisten vooraf bijna niets van de Nederlandse zorg en helemaal niets over de huisartsen en de eerste lijn alhier. Bij het afscheidsdiner vertrouwde een van de directeuren mij toe dat Premier Li onder de indruk was van de kwaliteit van melkproducten en melkpoeder uit Nederland. Hij veronderstelde dat daarom ook onze gezondheidszorg wel goed zal zijn.

Medische samenwerking

Naast mijn colleges bezocht de groep het Calamiteiten hospitaal van het UMC Utrecht. Ook ontmoette zij leidinggevenden van het pas heropende Erasmus MC. De Chinese directeuren hadden hiervoor gekozen, omdat zij graag medisch-inhoudelijke samenwerking willen met een of meer Universitair Medische Centra in Nederland.

Didactiek

Het zou mij niet verbazen als in 2019 en 2020 uit vele Chinese provincies beleidsmakers komen om de eerste lijn en huisartsenzorg hier te bestuderen. Voor toekomstige docenten aan Chinese beleidsmakers en onderzoekers in de zorg heb ik na zes uur college geven de volgende tips:

  • De ziekenhuisdirecteuren droegen allen een koptelefoon. Er was een uitstekende tolk, die mijn Engels simultaan vertaalde.
  • Tijdens mijn voordrachten ontving ik geen enkele verbale of non-verbale respons. Dat maakte mij best enigszins onzeker. Kennelijk is het niet gebruikelijk om een betoog te onderbreken. Groot was mijn verrassing dat na afloop de vragen losbarstten over de huisartsenzorg.
  • Tijdens het afscheidsdiner In een Chinees restaurant in Rotterdam voerden wel acht (!) sprekers het woord zonder dat het gezelschap in de lach schoot, of op een andere manier reageerde. Overigens werd intussen wel het eten koud. Daarna kwam het gezelschap wel los. Toen begon de karaoke namelijk. Tijdens het diner zong iedere directeur uit volle borst mee met een (mij totaal onbekend) Chinees lied. Ik heb vriendelijk geweigerd mee te doen. In de trein terug naar Utrecht zong ik in gedachten het onvolprezen ‘Aan de Amsterdamse grachten’ en dacht met een glimlach terug aan deze bijzondere avond.

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>