Congres jeugdzorg: Vroeg begonnen, veel gewonnen!

17 mei 2019 is er in Utrecht een Jeugdzorg congres: ‘Vroeg begonnen, veel gewonnen’. Met veel goede voorbeelden om kinderen een kansrijke start te bieden.

17 mei 2019 is er in Utrecht een congres over jeugdzorg: ‘Vroeg begonnen, veel gewonnen!. De vraag naar hulp bij het opgroeien en opvoeden van kinderen is groot. Die hulpvragen komen terecht bij huisartsen (en hun praktijkondersteuners), de jeugdteams en de jeugdgezondheidszorg in de wijken, de gespecialiseerde jeugdzorg of bij kinderartsen. Veel hulp komt echter te laat. Preventie laat te wensen over. Kansen in de eerste duizend levensdagen, die cruciaal zijn voor de verdere ontwikkeling en volwassenwording, worden (nog) niet ten volle benut.

Nieuwe interventies en ontwikkelingen

Deelnemers krijgen een overzicht van recente ontwikkelingen en interventies om alle kinderen een kansrijke start te bieden. Die ontwikkelingen en interventies liggen op de volgende terreinen:

  • Preventie, waaronder vaccinatie en screening op somatische aandoeningen
  • Signaleren van opgroeiproblemen bij kinderen en opvoedproblemen bij ouders
  • Effectieve geboortezorg
  • Opvoedondersteuning en vroeghulp
  • Vroegtijdige behandeling van specifieke problemen
Voordelen vroeg begonnen

Via dit congres hopen we bij te dragen aan de tijdige inzet van bovenstaande interventies waardoor je veel problemen kunt voorkomen en de eigen kracht van ouders en kinderen kunt versterken. Daarnaast kan ook bespaard worden op de kosten op latere leeftijd van het kind. Vroeg begonnen is veel gewonnen dus. Zowel in kwaliteit van leven als in kosten.

Flitspresentaties gezocht

Voor dit congres zoeken de organisatoren nog twee sprekers die als ‘flitspresentator’ in tien minuten tijd iets willen vertellen over een goed voorbeeld of ontwikkelingen rond preventie in het gemeentelijk jeugddomein.
Wij denken hierbij aan de volgende kandidaten:

  •  Iemand bij een gemeente die een doortimmerd initiatief of goed voorbeeld heeft over preventie bij de eerste 1.000 levensdagen van een kind.
  • Een promovendus die de resultaten van zijn of haar dissertatie of opzet van zijn promotietraject wil toelichten;
  • Een onderzoeker die een gepubliceerde rapport of artikel bespreekt;
  • Een student die een (goedgekeurde) afstudeerscriptie presenteert.
Aanmelden flitsers

Als flitspresentator krijg je een podium om je verhaal te vertellen aan kinderartsen, huisartsen, praktijkondersteuners, maatschappelijk werkers bij jeugdteams, beleidsmedewerkers jeugdgezondheidszorg gemeenten en leidinggevenden en professionals in de gespecialiseerde jeugdzorg. Daarnaast krijg je gratis toegang tot het congres, een kleine attentie en een reiskostenvergoeding. Wil jij graag een flitspresentatie geven op het jeugdzorgcongres? Stuur dan voor 15 februari 2019 een mail naar marcelstam@guusschrijvers.nl, met daarin beschreven wat het thema van je presentatie is en een korte beschrijving van het onderwerp. Eind februari hoor je dan of jouw inzending geselecteerd is.

Save the date

Het congres ‘Vroeg begonnen, veel gewonnen!’op 17 mei 2019 wordt georganiseerd door de Guus Schrijvers Academie in samenwerking met de JeugdZaak. Er zijn plenaire voordrachten, parallelsessies en flitspresentaties. Het voorlopige programma tref je hier aan. Meer informatie volgt binnenkort op de website van de Guus Schrijvers Academie. Save the date!

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>