Dokter, mag ik het gesprek opnemen?

Hoe beantwoordt een huisarts deze vraag van een patiënt? Als hij de richtlijnen van zijn beroepsvereniging KNMG volgt, zal hij dit verzoek goed vinden. Hij kan ook voorstellen om aan het eind van het gesprek een samenvatting te geven, zodat de patiënt diagnose en behandelopties efficiënt bij elkaar heeft. Gaat het de patiënt echter om de interactie, dan kan het hele gesprek worden opgenomen.

Open communicatie

De patiënt hoort het van te voren wel aan de hulpverlener (het geldt niet alleen voor de huisarts) te melden dat hij of zij het gesprek gaat opnemen. Dat is geen verplichting, maar een zaak van goed fatsoen binnen een open communicatie tussen patiënt en hulpverlener. Heimelijke opnames passen niet binnen een vertrouwensrelatie. Ook de Nederlandse Patiëntenfederatie draagt dit principe uit.

Vergeten

Waarom wil de patiënt een opname van het gesprek? Bekend is dat patiënten veel informatie vergeten die hulpverleners geven tijdens een consult. De patiënt is gespannen of ziek, zwak en misselijk. Dan kan hij de opname thuis met een naaste erbij nog eens rustig beluisteren.

Privé gebruik

Van de patiënt wordt verwacht dat hij de opnamen alleen privé gebruikt. Hij mag ze bijvoorbeeld niet op social media openbaar maken. Als nadeel van het maken van opnamen wordt genoemd dat hulpverleners té veel willen uitleggen en voorleggen, waardoor consulten de beschikbare tijd overschrijden. Zie voor meer informatie hierover de KNMG-handreiking Opnemen van gesprekken door patiënten. Voor het maken van beeldopnames zijn de regels strenger. Ook dat staat te lezen in deze handreiking, die artsen handvatten biedt om het opnemen van gesprekken op een goede manier te integreren in de praktijk.

Patiëntenrecht in ontwikkeling

Ben je geïnteresseerd in zaken op het gebied van de rechtspositie van patiënten? Bezoek dan ons congres ‘Patiëntenrecht in ontwikkeling’ op 13 april 2018 in Utrecht. Tal van actuele onderwerpen rond de rechtspositie van de patiënt komen hier aan bod. Het congres bestaat uit korte voordrachten, parallelsessies en flitspresentaties. De dagelijkse praktijk is hierbij leidend. Alleen de meest relevante ontwikkelingen worden besproken. Deze opzet maakt het congres ook interessant voor niet-juristen. Het uitgebreide programma vind je hier.

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>