Dure kankermedicijnen niet bij voorbaat taboe

‘Er valt veel te verbeteren aan de kankerzorg in ons land. Zo kopen ziekenhuizen op dit moment dure geneesmiddelen in. Zij zijn geen partij voor de internationale farmaceutische industrie. Het is beter dat de nationale overheid via een soort rijksinkoopbureau op deze markt optreedt als koper.

In Nieuw Zeeland doet de nationale overheid dat met succes. In Denemarken reguleert de rijksoverheid welke artsen onder welke criteria de medicatie kunnen voorschrijven. Dat leidt tot lagere kosten voor medicatie dan in Nederland. Het lost het probleem van: ‘Moet alles, wat kan?’, weliswaar niet op, maar maakt het wel kleiner.’ Dit citaat is een deel van een opiniestuk van mij  op vrijdag 15 augustus in dagblad Trouw. Het hele stuk kan je hier lezen. Het is gebaseerd op mijn nieuwe boek Zorginnovatie volgens het cappuccinomodel.

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>