E-mental health verspreidt zich traag. Hoe kan dat anders?

Er bestaan tal van goede  voorbeelden van geestelijke gezondheidszorg via het internet, ofwel van e-mental health.  En het blijkt ook veel voordelen te hebben.  Zo werkt het bij kinderen en jongeren soms beter dan face-to-face contacten. Ook leidt het in die voorbeelden tot kortere opnameduur en betere therapietrouw. En zowel patiënten als professionals zijn tevreden en vinden schermcontact vaak even goed als direct contact.

Maar goede e-health voorbeelden verspreiden zich vaak traag. Uit een groot Amerikaans onderzoek blijkt dat dit komt door sceptische psychiaters die een patiënt altijd willen zien, slechte internetverbindingen, onbetrouwbare software en ongewenste prikkels in de financiering. Over dit onderwerp heb ik op 20 november een lezing gegeven voor leidinggevenden in de zorg-ICT in Breda en omgeving. Om  goede voorbeelden  van e-mental health sneller te ontwikkelen pleit ik voor co-creatie van software bedrijven, zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Ben jij het daarmee eens? Zie jij andere oplossingen? Zie verder mijn PowerPoint-presentatie over dit onderwerp.

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>