Een au pair voor je demente moeder: is dat wat?

Het Belgische bedrijf Seniorcare24 organiseert hulp in huis voor mensen die dementeren. Daartoe leggen ze contact met Bulgaarse en Roemeense vrouwen die dan komen inwonen in het huis van de dementerende. Vaak is er voldoende plaats voor die inwoning. Het is een degelijk bedrijf en de vrouwen zijn competent. In de meeste gevallen wonen zij in, totdat de dementerende overlijdt. Eigenlijk is er dus sprake van au pairs, niet voor kinderen maar voor dementerenden. Per dag zijn deze au pairs waarschijnlijk goedkoper dan een dag wonen in een verpleeghuis. Bekijk hier de website van het bedrijf.

Chronische- en ouderenzorg

Ik pikte deze informatie op tijdens een werkbezoek aan Brussel op vrijdag 25 januari 2013. Daar overlegde ik met collega’s over nieuwe vormen van chronische zorg en ouderenzorg. Sinds vrijdag denk ik na over deze innovatie. Ik ben er niet uit of Nederland au pairs voor dementerenden moet bevorderen. Wat vind jij hiervan?

5 Reacties op “Een au pair voor je demente moeder: is dat wat?”

 1. YG van ingen

  Geen gek idee, mensen kunnen in hun eigen vertrouwde woonomgeving blijven wonen en krijgen een op een begeleiding iets wat inde instellingen nu al niet en in de toekomst helemaal nooit realiseerbaar zal zijn.
  Keerzijde zie ik ook. Er is geen toezicht. Hoe borg je dat deze aupairs de oudere optimale aandacht en zorg geven. Daarnaast de vraag of zij voldoende kennis hebben om met het gedrag van een dementiepatient om te gaan. (Daar zou natuurlijk middels scholing in voorzien kunnen worden.) Als laatste denk ik dat het beheersen van de Nederlanse taal een vereiste is.
  Ik kan mij ook nog voorstellen dat op deze manier gebruik gemaakt kan worden van studenten, zodat zij voorzien worden van huisvesting en mogelijk ervaring opdoen in t kader van een opleiding in de zorg…? Benieuwd naar meer reacties.
  P.s.goed van u te horen.. In de nieuwe nieuwsbrief(niets mis mee) vanuit utrecht mist ik uw persoonlijke stijl.

  Beantwoorden
 2. Helemaal geen gek idee.in Spanje vrij gewoon, 1e baantje voor immigranten. Maaaaar, dan t liefst wel met een scholing, bijv door de vrijwilligersacademie ism ervaringsdeskundigen en profs. En t liefst door Nederlands sprekenden.
  En met inzet van casemanager!
  Toen mijn moeder zo dement werd dat het eigenlijjk nodig was, we hadden de ruimte , is het helaas niet gelukt.

  Beantwoorden
 3. Ook in Nederland al heel gebruikelijk overigens. En m.b.t. de kosten: bij een zware zorgbehoefte (bijvoorbeeld dwarslaesie, dementie, parkinson e.d.) wordt een zorg-au-pair meestal vergoed door de verzekering (pgb). Ook in 2015.

  Beantwoorden

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>