Faillissement = goedkope reorganisatie in de gezondheidszorg

Zorgaanbieders moeten tegenwoordig vaak reorganiseren. Bijvoorbeeld vanwege de drie decentralisaties. Of vanwege andere inkoopbeleid van gemeenten of zorgverzekeraars. Dat betekent dure afvloeiingsregelingen voor mensen die met gedwongen ontslag moeten. Dat vereist de Wet Werk en Zekerheid (WWZ). Dan is een faillissement goedkoper. Want dan geldt die WWZ niet.

Bescherming
Verder vereist de WWZ dat bij een reorganisatie gedwongen ontslagen rechtvaardig worden verspreid over alle lagen van werknemers. De werkgever mag niet alleen jonge, gezonde werknemers in dienst houden en de rest ontslaan. Bij een faillissement geldt die bescherming niet meer. Dan moeten alle werknemers bij een eventuele doorstart opnieuw solliciteren. De nieuwe werkgever mag dan gezonde werknemers weer aanstellen en werknemers met een slechtere gezondheid of een hoger salaris vanwege anciƫnniteit lozen.

Faillissement met doorstart
Bij het Ruwaard van Putten ziekenhuis en bij enkele jeugdzorginstellingen is gekozen voor een faillissement met doorstart als goedkoper alternatief voor een reorganisatie. Wettelijk mag dat. maar het voelt niet goed vind ik. Het riekt naar omzeilen van de WWZ, naar het misbruik maken van het faillissementsrecht. Deze discussie voerde ik op donderdag 18 december tijdens een Masterclass voor leidinggevenden in de gezondheidszorg. Wat is jouw mening hierover?

2 Reacties op “Faillissement = goedkope reorganisatie in de gezondheidszorg”

 1. Ik kan het bijna niet geloven. Zo ga je niet om met je hard werkende personeel. Helaas ben ik bang dat dit wel de waarheid is. Oh wat erg. Wat kunnen we hier tegen doen?!

  Beantwoorden
 2. Misschien gaat het wel om de keuzes die de organisatie maakt;
  ik noem er drie:
  (1) Wat is haar visie over definitie van Zorgplicht? Gaat ze voor (A) wat legal/wettelijk mogelijk is (.. beperkte definitie) of (B) wat moreel juist is (.. brede definitie).
  (2) Wat is haar visie over corporate identity? Is de organisatie (A) een ziekenhuis met een behoorlijke bedrijfsvoering of (B) een (commercieel) bedrijf dat in Zorg doet.
  (3) Wat is haar visie over corporate culture? De organisatie lost knelpunten op door (A) samen met elkaar te werken (objects/subjects benoemen en oplossen) of (B) resultaten bereiken ten koste van elkaar (doel heiligt middelen).
  Zo maar enkele gedachten …;-)

  Beantwoorden

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>