Faillissement = goedkope reorganisatie in de gezondheidszorg
Zorgaanbieders moeten tegenwoordig vaak reorganiseren. Bijvoorbeeld vanwege de drie decentralisaties. Of vanwege andere inkoopbeleid van gemeenten of zorgverzekeraars. Dat betekent dure afvloeiingsregelingen voor mensen die met gedwongen ontslag moeten. Dat vereist de Wet Werk en Zekerheid (WWZ). Dan is een faillissement goedkoper. Want dan geldt die WWZ niet.
Bescherming
Verder vereist de WWZ dat bij een reorganisatie gedwongen ontslagen rechtvaardig worden verspreid over alle lagen van werknemers. De werkgever mag niet alleen jonge, gezonde werknemers in dienst houden en de rest ontslaan. Bij een faillissement geldt die bescherming niet meer. Dan moeten alle werknemers bij een eventuele doorstart opnieuw solliciteren. De nieuwe werkgever mag dan gezonde werknemers weer aanstellen en werknemers met een slechtere gezondheid of een hoger salaris vanwege anciënniteit lozen.
Faillissement met doorstart
Bij het Ruwaard van Putten ziekenhuis en bij enkele jeugdzorginstellingen is gekozen voor een faillissement met doorstart als goedkoper alternatief voor een reorganisatie. Wettelijk mag dat. maar het voelt niet goed vind ik. Het riekt naar omzeilen van de WWZ, naar het misbruik maken van het faillissementsrecht. Deze discussie voerde ik op donderdag 18 december tijdens een Masterclass voor leidinggevenden in de gezondheidszorg. Wat is jouw mening hierover?