
De Federatie Medisch Specialisten en Landelijke Huisartsen Vereniging hebben op 20 september een handreiking gepubliceerd voor de implementatie van de juiste zorg op de juiste plek. Samenwerking tussen deze partijen is belangrijk om de transitie van zorg van het ziekenhuis domein naar het thuis domein van de grond te krijgen. Beide voelen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit, toegankelijkheid, en de betaalbaarheid van zorg.
Financiƫle onderbouwing
Het is een praktisch document dat een projectmatige aanpak adviseert voor het opzetten van samenwerkingsverbanden. Dit zal zeker helpen bij het goed doordenken, vinden van overeenstemming over en communiceren van plannen voor verplaatsing van zorg. Ook wordt aandacht besteed aan de financiƫle onderbouwing.
Moeilijke onderwerpen
Moeilijke onderwerpen worden niet uit de weg gegaan. Frictiekosten (afschrijvingskosten van onbenutte middelen), aanzuigende werking (door verlaging van de drempel tot zorg) en alsnog verwijzing naar de tweede lijn worden expliciet benoemd.
Gemiste kans
Wat een gemiste kans is, is dat slechts een zorgverzekeraar input op het document heeft geleverd en het niet als de standaard is verheven voor het indienen van transformatie geld projecten. Nu is per zorgverzekeraar waarschijnlijk een herschrijving van het plan nodig. Tijd die beter kan gaan zitten in de transformatie zelf.
Willen artsen serieus een transitie?
Wat niet uit het document blijkt is hoe serieus specialisten en huisartsen zijn met het werk maken van de transitie. Zien ze dit echt als de oplossing voor het zorgvraagstuk en gaan ze zich hier maximaal voor inzetten? Op het congres Juiste zorg op de Juiste plek zijn vertegenwoordigers van huisartsen en specialisten aanwezig, komen legio voorbeelden aan bod en kan je zelf een beeld krijgen van de snelheid van de transitie. Klik hier voor meer informatie.
Prima dat specialisten en huisartsen aan de slag gaan met de juiste zorg op de juiste plek. Maar zouden we niet wat breder moeten kijken, wat integraler, en ook kijken naar de preventie en preventieve zorg die door gemeenten wordt gefinancierd. Voor dat totaal zouden we ons de vraag moeten stellen “”de juiste zorg op de juiste plek” en dan preventie er bij pakken.