Geen bewijs dat ‘minder zout’ hartinfarct en beroerte voorkomt

Sinds eind jaren zestig vindt een heftig wetenschappelijk en maatschappelijk debat plaats of meer zout in voeding zoals chips, patat en soep leidt tot hogere bloeddruk, meer hartinfarcten, meer beroertes en meer sterfte. In die ruim veertig jaar vonden tientallen studies naar deze verbanden plaats. Vier gezaghebbende, achtereenvolgende literatuur studies van het Cochrane Center hadden als conclusie dat er geen bewijs bestaat voor de relatie minder zout, meer gezondheid.

Zoutreductie in voeding

Er bestaan artikelen die deze relatie wel en die deze relatie niet aantonen. Beide soorten artikelen zijn geschreven door onderzoekers met en zonder banden met de voedingsindustrie. Ik kom tot deze conclusie na lezing van een zeer recent artikel van Newyorkse onderzoekers van de Mailman School of Public Health van de Columbia University. De onderzoekers wijten het gebrek aan bewijs aan tekort schietende onderzoeksmethoden (onder meer te kleine groepen en te weinig nametingen) en verkeerde uitkomstmaten. Over de gehele wereld is het overheids- en medisch beleid gericht op vermindering van de zoutinname. De auteurs bepleiten dat overheden en instanties hun verantwoordelijkheid nemen en dan maar eventueel zonder overtuigend bewijs toch zoutreductie in voeding blijven nastreven. De opzoekgegevens van het artikel zijn: Bayer R. et al, Salt and Public Health: Contested science and the challenge of Evidence-based decision making, Health Affairs, december 2012, pp 2738-2746.

‘Meer gezondheid per Euro’

Ik stuitte op dit artikel bij het schrijven van hoofdstukken twee en drie van mijn nieuwe boek ‘Meer gezondheid per Euro’. Die hoofdstukken gaan over preventie. Ik had willen pleiten voor een zoutaccijns, waardoor producten met veel zout duurder worden, wat leidt tot minder aankopen. Dat pleidooi ga ik toch maar niet houden. Totdat het overtuigende bewijs van ‘minder zout, meer gezondheid’ wel gevonden is. Ik ben overigens gezondheidseconoom en geen expert op het terrein van voeding. Wie meent dat de conclusies van Bayer en collega‚Äôs onjuist zijn, nodig ik uit om hieronder te reageren of via mail@guusschrijvers.nl. Mijn boek komt in 2014 uit.

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>