Geïntegreerde zorg is beter, goedkoper en moeilijk realiseerbaar

23 november heb ik mijn nieuwe boek gepresenteerd op het het vierde World Congress on Integrated Care in Nieuw Zeeland: Integrated Care: better and cheaper. De kernboodschap: geïntegreerde zorg verbetert gezondheid, verhoogt kwaliteit van zorg en verlaagt de kosten daarvan.

23 november heb ik mijn nieuwe boek gepresenteerd op het vierde World Congress on Integrated Care in Nieuw Zeeland: Integrated Care: better and cheaper. De kernboodschap: geïntegreerde zorg verbetert gezondheid, verhoogt kwaliteit van zorg en verlaagt de kosten daarvan.

Zes componenten

Deze drie doelen, zeg maar deze Triple Aim, wordt bereikt in vele voorbeelden afkomstig uit de gehele wereld: Van Alaska tot Nieuw Zeeland, van West Europa tot Zuid Afrika. De verspreiding van al die goede voorbeelden is niet eenvoudig. Want het landelijk invoeren ervan betekent het gelijktijdig realiseren van de volgende zes componenten van geïntegreerde zorg: 1. Multidisciplinaire zorgpaden en beslisbomen 2. Self management door patiënten en Shared Decision Making van hen en professionals 3. Borging van professionele kwaliteit en van kwaliteit van zorg vanuit patiëntenperspectief 4. Populatiegebonden bekostiging en Shared Saving 5. Een Elektronisch Gezondheids Dossier en e-health 6. Dienend leiderschap en een management of change strategie.

500 studies

Dit boek is bestemd voor iedereen die samenwerking in de zorg wil: professionals, patiëntvertegenwoordigers, leidinggevenden, innovatoren, beleidsmakers, studenten en hun opleiders. Ik baseert mijn conclusies op meer dan 500 studies van de jaren zestig tot medio 2016 en mijn 45 jaar ervaring als onderzoeker van geïntegreerde zorg. Voorbeelden komen uit Nederland en andere landen met sociale ziektekosten verzekeringen, uit landen met marktwerking in de zorg en uit landen die zorg betalen uit belastinggeld.

Elektronische bijlage

Het boek bevat voor de lezers een elektronische bijlage met honderden goede, en ook minder goede, voorbeelden. De hoofdstukken zijn geordend in zes delen: voor elk van de genoemde componenten één deel. Deze bijlage is te vinden op de speciale website over dit boek: www.integratedcare.info.

Het boek ‘Integrated Care: better and cheaper’ telt 291 pagina’s en twintig hoofdstukken en wordt uitgegeven door Reed Business Information. Je kan het vanaf 24 november zowel  online als in de boekhandel bestellen voor 24,50 euro. ISBN 9789035249370.

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>