Gezondheidspreventie vraagt om geïntegreerde aanpak met financiële prikkels

Het tegenwoordige overheidsbeleid bewijst geen eer aan de preventiesuccessen uit het verleden. Het is eenzijdig gericht op gedragsverandering en niet op omgevingsaanpassing. Dit is de eerste van vier conclusies van een artikel van mij in het blad Supplement dat deze week uitkwam. De titel van het artikel is: Gezondheidspreventie in de huidige tijd: Het belang van een geïntegreerde aanpak met financiële prikkels.

De drie andere conclusies zijn:

  • Voor zover sprake is van initiatieven om te komen tot gedragsverandering, gaan die niet uit van vele actoren tezamen.
  • Financiële prikkels ter bevordering van preventief gedrag staan niet op de Nederlandse beleidsagenda. Nederland loopt daarmee achter op andere landen.
  • Gezondheidsbevordering vereist een geïntegreerde aanpak van interventies gericht op omgeving, gedrag en financiële prikkels.

Wil je het hele artikel lezen? Klik dan hier. Het artikel is gebaseerd op de eerste vier hoofdstukken van mijn nieuwe boek Zorginnovatie volgens het Cappuccinomodel. Dit boek is zowel online te koop als in de boekhandel (24,95 euro).

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>