Goede voorbeelden en voorstellen op Chronische Zorg Congres

Tal van innovatieve voorbeelden en voorstellen van goede en betaalbare chronische zorg passeerden de revue op het drukbezochte Chronische Zorg congres.

Op het Chronische Zorg Congres woensdag 14 december in Utrecht stonden twee vragen centraal: Op welke manier gaan we de chronische zorg bekostigen? En hoe gaan we de kwaliteit verbeteren? Bij chronische zorg gaat het niet alleen om mensen met diabetes of COPD, maar ook om kwetsbare ouderen, mensen met dementie, mensen met ernstige (blijvende) psychiatrische aandoeningen en mensen met een verstandelijke- of lichamelijke beperkingen.

Experimentenchronische-zorg-14-12-2016_0096a

Tal van innovatieve voorbeelden en voorstellen van goede en betaalbare chronische zorg in binnen- en buitenland passeerden de revue op het drukbezochte congres. Zo behandelde Ri de Ridder (directeur-generaal van het RIZIV in Brussel) een aantal experimenten waarin zorgverzekeraars en gemeenten in België intensief samenwerken bij het vernieuwen van de chronische zorg en geestelijke gezondheidszorg aldaar. Evert-Jan van Lente (gezondheidseconoom en ambassadeur van de AOK) gaf in vogelvlucht aan hoe Duitse zorgverzekeraars vernieuwingen in de chronische zorg stimuleren. En Nick Goodwin (Chief Executive Officer of the International Foundation of Integrated Care) vertelde via Skype wat er speelt rondom de grote e-health projecten in de UK.

Overheveling zorguitgaven

Ook de Nederlandse situatie kwam uitgebreid aan bod: Jan Peter Heida (senior onderzoeker SiRM) hield een betoog om ruim 1,5 miljard euro aan zorguitgaven over te hevelen van de tweede naar de eerste lijn. Centraal in zijn verhaal stond de vraag: hoe kunnen we ons zorgstelsel inrichten om deze overheveling te realiseren?

Zorgnetwerken

Karlie van Kuijk (accountmanager Medisch Specialistische Zorg bij De Friesland Zorgverzekeraar) gaf in haar verhaal aan hoe je zorgnetwerken van veelvoorkomende aandoeningen kunt organiseren en bekostigen in Nederland. En tijdens mijn eigen presentatie heb ik een model voor geïntegreerde chronische zorg geïntroduceerd die gebaseerd is op mijn nieuwe boek ‘Integrated Care: better and cheaper’.

Flitspresentatieschronische-zorg-14-12-2016_0086a

Naast deze voordrachten waren er een groot aantal korte flitspresentaties, bijvoorbeeld over de specialist ouderengeneeskunde of het vroegtijdig signaleren van medicatie gerelateerde problemen bij chronisch zieken.

Evaluatie

Uit de congres evaluatie blijkt dat het overgrote deel van de bezoekers het een leerzaam, goed georganiseerd en afwisselend congres vond. Er kwamen ook tips voor de volgende keer: meer tijd voor de flitspresentaties en organiseren van workshops om het congres (nog) interactiever te maken.

chronische-zorg-14-12-2016_0290aDe presentaties van de verschillende (flits)sprekers vind je hier.

 

 

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>