Gratis Webinar op 30 april over (digitaal) bezoeken van kwetsbare personen in tijden van corona: meld je aan

Is de bezoeksregeling in de gehandicaptenzorg ook toepasbaar voor de ouderenzorg? Over deze vraag discussiëren Boris van der Ham en Vivian Broex op 30 april. Hij is voorzitter van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Hij trad al op in een talkshow over onder meer deze bezoeksregeling  in zijn sector: maximaal 1 uur per dag van een cruciale relatie, meestal een verwante.  Broex is bestuurder van Zorgspectrum te Nieuwgein, een grote aanbieder aanbieder van ouderenzorg met diverse huizen waar corona heerst. De vraag is actueel op 30 april, omdat twee dagen eerder de regering al dan enige verspoeling van de Lockdown aankondigt. Geldt dit ook voor bezoeken aan kwetsbare personen in de gehandicaptenzorg, ouderenzorg en palliatieve zorg?

Dit webinar vindt plaats, omdat …

Hun gesprek vindt plaats 30.4 van tijdens een webinar van 10.30 – 12.30 uur over (digitaal) bezoeken van kwetsbare personen in tijden van Corona. voor deelnemers gelden geen inschrijfkosten.  De Guus Schrijvers Academie (GSA) pakte dit webinar om twee redenen op: 1. Het is een urgent, groot en actueel probleem 2. De GSA heeft als missie het bieden van een podium voor zorgvernieuwing. In dit webinar komen creatieve oplossingen naar voren om nadelige gevolgen van sociale isolatie van kwetsbare mensen enigszins te verkleinen. Wij gaan ervan uit dat deelnemers aan het webinar de ernst en de omvang van het probleem reeds kennen. In dit webinar staan oplossingen centraal.

Elektronisch apps, niet alleen voor informatie-uitwisseling

Behalve de genoemde bezoekregeling komen drie andere thema’s aan de orde. ehealth-beleidsmedewerker bij Vilans Wilco Kruijswijk gaat in op de volgende onderwerpen 1. Beoordeling van diverse apps te gebruiken voor Informatie uitwisseling tijdens digitale bezoeken 2. Idem apps voor spelletjes tijdens het bezoek, bv samen elektronisch boter, kaas en eieren doen 3. Wat kan er in de toekomst nog meer tijdens een digitaal bezoek, bijvoorbeeld elektronisch knuffelen? 4. Conclusie: In welke mate kan digitaal bezoek het fysieke bezoek wel en niet vervangen? 5. Beantwoording van vragen van deelnemers.

Tablets inzamelen, heeft zin, want ..

Sinds kort verzamelt het bedrijf Help Digitaal gebruikte tablets en laptops in voor bewoners van instellingen voor langdurige zorg. In een interview vertelt Mila Wouters hoever dit bedrijf daarmee is: Ruim dertig zorginstellingen hebben een verzoek ingediend! In dit webinar geeft een woordvoerder van het bedrijf aan, of haar campagne aanslaat, de gebruikte devises  te repareren zijn en bewoners en hun mantelzorgers deze kunnen bedienen. Zit Nederland te wachten op een nationale inzamelingsactie via de TV van gebruikte tablets en laptops? Met het beantwoorden van deze vraag door spreker en deelnemers eindigt dit blok van het webinar.

En wat vinden Mantelzorg.nl en cliëntenraden van de bezoekregeling, de apps en de inzamelingen?

Jasper Boele en Wilco Kruijswijk sluiten het webinar af. De eerste is directeur van de LSR, de koepel van cliëntenraden, die samen met VGN de bezoeksregeling voor de gehandicaptenzorg ontwierp. Kruijswijk is senior-adviseur bij Mantelzorg.nl, de spreekbuis van de mantelzorgers in Nederland. Zij introduceren eerst hun organisatie in relatie tot (digitaal) bezoeken van kwetsbare personen, daarna geven zij nog enige feedback op de andere sprekers van het webinar. Ook zij beantwoorden vragen van deelnemers.

Meld je aan!

Martien Bouwmans is vice-voorzitter van de GSA. Hij leidt de gesprekken en doet de interviews. De GSA organiseert het webinar samen met de LSR en Mantelzorg.nl. ZonMw maakte dit webinar mogelijk dankzij een subsidie. Voor meer informatie en aanmelding klik je hier.


3 Reacties op “Gratis Webinar op 30 april over (digitaal) bezoeken van kwetsbare personen in tijden van corona: meld je aan”

  1. Cisca Zuurveld

    Graag neem ik deel aan dit webinair (digitaal) bezoeken kwetsbare ouderen. Ik ben erg benieuwd naar ‘elektronisch knuffelen’ : klinkt heel bijzonder. “Huidhonger” hoor je vaker van alleenstaande mensen; dat wordt er met deze crisis dus niet beter op. Ben heel benieuwd naar de mogelijkheden! Mijn ervaring is dat het elkaar op afstand zien, al is het op een balkon of achter een raam al heel veel verschil maakt t.o.v. alleen (beeld) bellen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>