IJsselland Ziekenhuis wint zorgpadenprijs 2014

Op vrijdag 7 februari heeft Het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan de IJssel de CZ Guus Schrijvers-prijs gewonnen voor het beste zorgpad van het jaar 2014. Het won die prijs met haar inzending Het Gemarkeerde Palliatieve Zorgpad.

Het zorgpad begint met de vaststelling door de internist-oncoloog dat een patiënt nog maximaal één jaar te leven heeft. Die (geprotocolleerde) vaststelling vormt het begin, de markering, van het zorgpad. Daarna volgt een gesprek, waarin de genoemde internist zijn prognose meedeelt aan de patiënt. Voor sommige patiënten is dit slecht nieuws. Voor andere een bevestiging van wat zij zelf ook al vermoeden. Daarna begint een jaar van bestrijding van pijn, misselijkheid, obstipatie, vochtophoping en andere symptomen van de fatale ziekte. Dan begint voor de patiënt een periode van verdriet, afscheid nemen, logistieke dingen regelen en vaak ook de eigen uitvaart vormgeven.

Innovatief
Het IJsselland Ziekenhuis hanteert het zorgpad sinds 2011. Tot nu toe zijn alle markeringen uitgekomen: patiënten bleven inderdaad nog maximaal een jaar in leven. De jury kende de prijs toe vanwege het innovatieve karakter van het zorgpad: er is sprake van een markering, een tijdig gesprek en het bespreekbaar maken bij patiënt en familie van een verdrietig, maar niet te vermijden traject. Bovendien maakte het ziekenhuis een business case: het zorgpad bleek goedkoper dan gebruikelijke zorg.

Adjunct bestuur secretaris Caroline Hoogstede (Choogstede@ysl.nl) en verpleegkundig specialist Liesbeth Struik (LStruik@ysl.nl) werken bij het IJsselland ziekenhuis. Zij ontwierpen het zorgpad en geven jou graag meer informatie. Van de prijs (2.000 euro) gaan zij een film maken die te gebruiken is bij presentaties over het zorgpad.

Zorgverzekeraar CZ heeft de prijs ingesteld bij mijn afscheid per 1 oktober 2012 als hoogleraar Public Health bij het UMC Utrecht. De jury bestaat uit vier personen: Wynand Ros, senior onderzoeker Julius Centrum, UMC Utrecht, Nicolette Huiskes, senior medisch adviseur Zorgverzekeraar CZ, Jan Swinkels, hoogleraar richtlijn ontwikkeling AMC en ik. In 2013 ging de prijs naar het Amphia ziekenhuis voor een zorgpad voor patiënten met een darmtumor. Dat zorgpad werd (heel uniek) door ICT ondersteund.

Eén reactie op “IJsselland Ziekenhuis wint zorgpadenprijs 2014”

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>