Inperking vrije artsenkeuze mag niet leiden tot heen-en-weer gesleep van acute patiënten

Mevrouw Jansen uit Utrecht heeft een basispolis. Zij moet voor al haar ziekenhuiszorg eerst naar het Diakonessenhuis in haar woonplaats. Behalve in een acute situatie. Dan mag zij naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Welnu, zij breekt haar been in Zwolle. Mevrouw Jansen wordt in de Isalaklinieken in Zwolle geopereerd, krijgt pennen in haar been en moet vijf dagen opgenomen blijven. Haar zorgverzekeraar eist dat zij op de tweede dag na de operatie met een ambulance naar het Diakonessenhuis in Utrecht gaat om uit te zieken. Want dat is goedkoper dan de Isalaklinieken in Zwolle.

Woedend
Een vergelijkbare casus deed zich al eens voor. Het parlement was toen woedend. Gesleep met patiënten op de tweede dag na een acute operatie vond men toen uit den boze. De afgelopen dagen haalde de inperking van de vrije artsenkeuze alle massamedia. Maar dit aspect kwam niet aan de orde. Ja, er komt een lijst van acute ingrepen waarvoor die inperking niet geldt. Maar dan wil ik graag ontheffing voor de gehele behandeling en geen heen-en-weer gesleep.

Acute zorg
Dit is een belangrijke kwestie voor ziekenhuizen. Want ongeveer de helft van alle opnamen komt tot stand via een acute situatie. Acute zorg bestaat uit én stabiliseren én behandelen gedurende de gehele episode. Dit is de strekking van een interview met Felix Meurders in het NPO Radio 1 programma De Nieuws BV op 19 december 2014.Wil je de hele uitzending beluisteren? Klik dan hier.

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>