Ketenzorg is overal: mooi voorbeeld uit Alaska

Het Nuka Systeem biedt samenhangende eerste- en tweedelijnszorg aan inwoners van de Amerikaanse staat Alaska aan. De eigenaren van dit systeem zijn de eigen cliënten/patiënten. Zij benoemen op voordracht van de medewerkers de directie. Hun invloed wordt bij elke beslissing gevraagd. Nuka werkt verder met transmurale zorgpaden, case managers en assistenten van case managers voor de logistiek van individuele zorgpaden. Verder heeft Nuka een uitstekende ICT. Patiënten/cliënten hebben inzagerecht in hun eigen dossier. Meer informatie over het Nuka Systeem vind je hier.

Wereldcongres ketenzorg
Bovenstaande informatie kreeg ik tijdens een presentatie op het tweede Wereldcongres over ketenzorg in Sydney. Geleidelijk wordt duidelijk dat geïntegreerde zorg overal werkt: in Alaska, Californië, Londen, Singapore, Australië en ook in Nederland. Minder duidelijk is wat het succes op die locaties veroorzaakt. Is dat de ICT, de leiding, de financiering, de schaalgrootte van het systeem, de regionale identiteit van de cliënten/patiënten of de ervaren schaarste aan geld en aan zorg?

Binnenkort ontvang ik van de Nuka-leiding een artikel over het economische succes van hun systeem. Want, terwijl de zorgkosten voor de gehele USA jaarlijks 9% stegen in de laatste tien jaar, bleven die voor Nuka gelijk. En dat met hoge cijfers voor de kwaliteit van zorg. Wil je die informatie ook ontvangen? Stuur dan een mail naar mail@guusschrijvers.nl.

Cappuccinomodel
De komende dagen presenteer ik mijn eigen Cappuccinomodel op het Wereldcongres over ketenzorg als ideale mix om ketenzorg te financieren. Ben benieuwd wat het internationale publiek van 400 wetenschappers, projectleiders, beleidsmedewerker ervan vindt. Binnenkort krijg je hierover op deze website nader bericht.

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>