Markt nieuwe gezondheidsapps is verzadigd

De groei van het aantal healthapps dat wordt gedownload is afgenomen in 2016. Het aanbod van nieuwe health apps neemt daarentegen nog steeds flink toe.

De groei van het aantal healthapps dat wordt gedownload is afgenomen in 2016. Het aanbod van nieuwe health apps neemt daarentegen nog steeds flink toe: in 2016 verschenen er wereldwijd bijna 100.000 nieuwe gezondheidsapps.

Onderzoek

Het aantal healthapps dat in 2016 gedownload is wereldwijd met 5 procent gestegen ten opzichte van 2015. In 2013 was deze groei nog 60 procent. Het aanbod van health apps in de Appstore en de Playstore steeg in 2016 met 60%, naar ruim 259.000. In de jaren 2013, 2014 en 2015 bedroeg de jaarlijkse groei 20%. Dit blijkt uit een recent onderzoek van Het Duitse marktonderzoekbureau Research2guidance. Voor dit onderzoek vulden meer dan 2.600 ontwikkelaars en andere betrokkenen een online vragenlijst in. Meer dan de helft daarvan komt uit Europa.

Verzadigd

Uit de onderzoekgegevens blijkt dat de markt voor healthapps verzadigd is. Het grootste deel van de apps wordt nauwelijks gedownload. Het zijn vooral gezondheid- en vitaliteitapplicaties. Daarvan zijn er veel meer dan voor medische toepassingen zoals telemonitoring, scherm-tot-scherm-contact en symptomencheckers.

Kansen

Volgens Research2guidance is de verkoop van hardware in combinatie met een app nu nog de grootste omzetbron. Het meest kansrijke model in de mHealth sector is het op abonnementsbasis bieden van services die aan apps gekoppeld zijn. Je kunt hier bijvoorbeeld denken aan een aanvullende verzekering.

Medicijntrouw

Traditionele spelers uit de zorgsector, zoals verzekeraars, ziekenhuizen en farmaceuten, zijn in de minderheid wanneer het op het uitgeven van gezondheidsapps aankomt. Meer dan de helft van alle appmakers zijn technologiebedrijven. De ondervraagden verwachten dat verzekeraars wel een steeds belangrijkere rol zullen gaan spelen als financiers voor apps. Daarbij geven de app-uitgevers aan dat het beperken van ziekenhuisopnames en het vergroten van medicijntrouw volgens hen de grootste besparing zullen opleveren als gevolg van het app-gebruik.

E-health congres

Op vrijdag 10 november vindt in Utrecht het 7e Nationale e-health congres plaats. Daar is onder meer aan de orde hoe de kwaliteit van healthapps kan worden beoordeeld. Ook komt de vraag aan bod wat een goed betaalmodel is voor gezondheidapps. Spreker is bijvoorbeeld Petra van Tiggelen, die de webwinkel van GGD Nederland runt vol met goed gekeurde gezondheidapps. Johan Krijgsman gaat in op de rol van de Inspectie voor de Gezondheidszorg op e-health gebied. Rob Dijkstra bespreekt de kansen en verwachtingen van e-health ondersteunende diagnostiek bij huisartsen. Hij is bestuursvoorzitter van het Nederlands Huisartsen Genootschap. Ondergetekende gaat in op die verzadigde markt van healthapps. Hoe kunnen we nieuwe markten openen?

Actueel

Wil jij in één dag op de hoogte raken over de laatste ontwikkelingen op het gebied van beleid, markt en kwaliteit van e-health? Klik dan hier, lees de uitgebreide congresbrochure en meld je aan. Het kan nog tot en met 9 november.

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>