Medisch Hulpverlener Acute Zorg maakt personeelstekort op Intensive Care kleiner

Door Guus Schrijvers.

“Er bestaat bij hogescholen een driejarige bachelors-opleiding tot Medisch Hulpverlener Acute Zorg. Wie deze heeft afgemaakt, werkt daarna in de ambulancezorg, eerste-harthulp of op de SEH.  Deze professionals doen daar werk dat vergelijkbaar is met dat van verpleegkundigen. Aanvankelijk stond het veld argwanend tegenover hen. Nu hebben zij een uitstekende reputatie in de drie genoemde zorgvelden, waar zij gedurende twaalf maanden verplicht stage liepen tijdens hun opleiding.  Zij kunnen thans nog niet terecht op afdelingen voor intensive care. Hier ligt een taak voor de gezamenlijke ziekenhuizen in een regio en de regionaal aanwezige HBO-opleidingen: Breid de bestaande opleidingen tot Medisch Hulpverlener Acute Zorg uit en laten die ook voorbereiden voor een werkplek op de IC. Dan is over drie jaar het personeelstekort op de IC’s kleiner.”  Woorden van deze strekking sprak Ernst Kuipers in een gefilmd interview van deze Nieuwsbrief.  Hij is bestuursvoorzitter van het Erasmus MC, voorzitter van het Landelijk netwerk Acute Zorg en regelmatig op de televisie te zien als doorgeefluik van ervaringen van professionals in coronatijden. 

Het interview diende als opening van het congres over Samenwerking tussen ziekenhuizen, dat de Guus Schrijvers Academie organiseerde op 10 november in het congrescentrum de Reehorst in Ede.  In het interview ging Kuipers in op vijf andere onderwerpen die tot samenwerking tussen ziekenhuizen nopen. Zij volgen hieronder met tussen haakjes getypt een trefwoord over de richting van zijn antwoorden. Wie precies wil weten wat Kuipers vindt, moet de film van 20 minuten bekijken. De onderwerpen zijn: 1. Samenwerking ziekenhuizen met ZBC’s om de uitstelvraag sneller in te lopen (ja graag), 2. Geografische concentratie van coronazorg (nationaal en internationaal geen evidentie voor wel of niet concentreren) 3. Strategische relatie van UMC’s met streekziekenhuizen zoals in Goes en in Scheemda. (Vaker doen, maar het mag niet meer van de ACM), 4. Digitale uitwisseling tussen ziekenhuizen (Snel doen, ligt aan ons zelf. Niet wachten op wetten). 5. Gezamenlijke dochterondernemingen en regio-maatschappen (Doen als ze de kwaliteit verhogen. Maar als er vele komen hebben we andere governance nodig).

Tijdens het congres kreeg Kuipers steun van de Groningse oud-hoogleraar verplegingswetensschappen Petrie Roodbol . Zij pleitte voor een afstudeerrichting acute zorg tijdens het laatste jaar van HBOV-opleidingen. Wie met die specialisatie afstudeert, ontvangt twee diploma’s: 1, als HBOV-verpleegkundige en 2. Als Medisch hulpverlener acute zorg.  Bas Wallis de Vries is lid van de Raad van Bestuur van het Ommelander Ziekenhuis te Scheemda. Op basis van zijn eigen ervaringen met het UMC Groningen pleitte hij voor strategische samenwerking tussen streekziekenhuizen en UMC’s.  

Tijdens het congres op 10 november kwamen vele goede en slechte voorbeelden van samenwerking tussen ziekenhuizen aan de orde, onder andere in de rede van Ad Melkert, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.  Zijn verhaal staat inmiddels in het vakblad Zorgvisie van 11 november. Op zijn verhaal en dat van de vele andere inspirerende sprekers komt de Nieuwsbrief Zorg en Innovatie terug in de komende weken. 

Kijk op de congresagenda van de Guus Schrijvers Academie: Op 26 november vindt het Acute Zorg; Het 22ste Nationale Spoedzorgcongres plaats. Vooraanstaande sprekers delen dan actuele inzichten. Het congres is op locatie in Utrecht of online te volgen!

5 Reacties op “Medisch Hulpverlener Acute Zorg maakt personeelstekort op Intensive Care kleiner”

 1. Dinie Holkers-Veltkamp

  Kijk ook eens bij Saxion. Daar kan een student de studieroute gezondheid en technologie volgen binnen de hbo-v. Juist de samenvoeging van verpleegkunde en gericht opleiden richting de acute zorg maakt dat aan alle gevraagde competenties voor het kunnen werken op de IC worden ontwikkeld.

  Beantwoorden
 2. De Bacheloropleiding Medische Hulpverlening kent een opleidingsduur van vier jaar zoals de meeste bacheloropleidingen bij een hogeschool. De volgende hogescholen verzorgen de Bacheloropleiding Medische Hulpverlening: De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, de Hogeschool Rotterdam en de Hogeschool Utrecht

  Beantwoorden
 3. Petra Hagendoorn

  Helaas staan er veel onjuistheden in het stuk. Ik begrijp dat het geschreven is om mogelijkheden te onderzoeken, maar 2 diploma’s krijgen na een jaar aparte richting volgen, mag juridisch niet. Een medisch hulpverlener heeft een eigen titel na een 4-jarige hbo-opleiding (let wel, geen 3 jaar dus). Op dit moment nog in een experimentele fase, maar naar verwachting binnenkort officieel geregeld. Aan een titel die beschermd is volgens de wet big, hoort ook een vastgestelde opleiding met eigen eindtermen.
  Absolute mogelijkheid is binnen de bachelor medisch hulpverlener te differentiëren in intensive care, of bij de hbo-v deze variant te kiezen.

  Beantwoorden
 4. Corrine de Bruijn

  De opleiding medisch hulpverlener acute zorg is een volwaardige 4 jarige hbo opleiding die na diplomering resulteert in het diploma Medisch hulpverlener. Een beschermde titel met big registratie. Het idee dat het laatste jaar een afstudeerrichting acute zorg voor Hbo-V studenten 2 diploma’s oplevert klopt dus niet. Op dit moment zijn medisch hulpverleners werkzaam in de ambulance hulpverlening, op de spoedeisende hulp en de cardio interventie afdelingen. Er wordt door de hogescholen die deze opleidingen faciliteren gewerkt aan de mogelijkheid ook de ic afdeling toe te voegen aan het curriculum samen met het werkveld. Het is fantastisch te lezen dat de medisch hulpverlener in het werkveld hoog gewaardeerd wordt, maar ook belangrijk dat de juiste informatie betreffende deze opleiding algemene kennis wordt in het werkveld. Deze groep professionals is mijns inziens een zeer waardevolle toevoeging aan de reeds bestaande professionals in de acute zorg.

  Beantwoorden
 5. Guus Schrijvers

  Er is sprake van een pleidooi om HBOV diploma tegelijk uit te reiken met het bachelors diploma. Wettelijk kan dat inderdaad nu nog niet. Corrine, Petra en André wat vinden jullie van dit pleidooi?

  Beantwoorden

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>