Minder acute zorg? Meer geld voor valpreventie

Zieken huizen die besparen op acute zorg en IC afdelingen mogen die besparingen voor een groot deel herbestemmen voor preventie, bijvoorbeeld aan valpreventie. Op deze manier zouden er geen professionals in die ziekenhuizen ontslagen hoeven te worden. Alleen de werkzaamheden worden anders. Meer geld voor valpreventie bij mensen met poreuze botten (osteoporose) en bij mensen die snel hun evenwicht verliezen, levert dan weer extra verlaging van het aantal opnames op.

Symptoomherkenning
Het geld zou ook uitgegeven kunnen worden aan cursussen om competenties bij patiƫnten en mantelzorgers te verhogen bij acute situaties. Door eerdere symptoomherkenning kunnen bijvoorbeeld mensen met COPD eerder hun medicatie aanpassen en daarmee benauwdheidsaanvallen voorkomen. Partners van patiƫnten met een hoge bloeddruk en/of hartfalen zouden ook een training in reanimeren kunnen krijgen, betaald uit die bespaarde en opnieuw bestede gelden. Al deze tips staan in het voorlopige eerste hoofdstuk van Het Zorginnovatieboek: Meer gezondheid en welzijn voor ons geld dat ik zojuist gepubliceerd heb. Ik ben benieuwd wat jij van dit hoofdstuk vindt.

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>