Minder PGB-fraude door ISMA-model

Op basis van empirisch onderzoek is het ISMA-model (Interne norm, Sociale norm, Mogelijkheden, Afschrikking) ontwikkeld voor het verkleinen van de nadelen van het Persoons Gebonden Budget (PGB) (Bron: Fenomeenonderzoek fraude in Nederland). Volgens het ISMA-model kan de intentie tot regelovertreding (tot op zekere hoogte) worden verklaard aan de hand van de aanwezigheid van afwijkende interne en sociale normen, de ervaren mogelijkheden tot regelovertreding en de kosten en baten van gedrag (afschrikking).

Trekkingsrecht

Het ISMA-model introduceerde ik tijdens een seminar op 17 januari van het bedrijf Het WMO-kantoor . Verder pleitte ik voor een systeem van trekkingsrecht. Simpel gezegd betekent het dat een budgethouder of zorgverlener pas betaald krijgt als zij kan aantonen dat de zorg geleverd is. Bij trekkingsrecht moet in ieder geval een ondersteuningsplan aanwezig zijn en de hulpverlener krijgt alleen geld voor de geleverde diensten.

Tot slot gaf ik aan dat de bemiddelingsbureaus geen rol meer mogen spelen bij een systeem van trekkingsrecht. Deze doen 50% van de aanvragen voor het Pgb, maar bij een systeem van trekkingsrecht worden deze kosten niet meer vergoed. De kosten zijn namelijk niet gemaakt voor zorg zoals beschreven in het ondersteuningsplan en worden daarom niet uitgekeerd. Wil je mijn Power Point presentatie bekijken? Klik dan hier.

AWBZ-congres

Op het AWBZ congres op 5 april werk ik in een lezing mijn voorstel voor het opnieuw introduceren van het PGB uit. Klik hier voor meer informatie.

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>