Wat zijn de voor- en nadelen van eenpersoons kamers in ziekenhuizen?

Wat is de invloed van eenpersoonskamers op het ziekenhuispersoneel en de patiënten op het gebied van welbevinden, werkomstandigheden, veiligheid en kosten? Deze vraag staat centraal in een recent Engels onderzoek in The international journal of healthcare improvement, BMJ Quality & Safety.

Uit de uitkomsten van het onderzoek blijkt dat twee derde van de patiënten een voorkeur heeft voor een eenpersoonskamer, omdat dit meer comfort en privacy oplevert. Dat ze minder aanspraak hebben, nemen ze op de koop toe.

Ziekenhuispersoneel
Het ziekenhuispersoneel ziet liever een mix van zalen en eenpersoonskamers. Ook zij vinden dat een eenpersoonskamers meer comfort biedt aan de patiënt. Daarnaast vinden zij het makkelijker om vertrouwelijke informatie te delen met elkaar.

Nadelen
Het personeel ziet echter ook nadelen, zoals het monitoren van patiënten, de verminderde zichtbaarheid en veiligheid en de grotere loopafstanden. Ziekenhuismedewerkers moeten hun werkmethoden aanpassen als patiënten in eenpersoonskamers liggen. Zij voelen zich onvoldoende voorbereid hierop en zijn vooral bang voor de implicaties op de samenwerking met collega’s op de lange termijn.

Kosten
Aan de kosten hoeft het niet te liggen: de kosten voor het bouwen van een ziekenhuis met uitsluitend eenpersoonskamers zijn slechts 5% hoger. Daarbij zijn ook de extra schoonmaak- en onderhoudskosten inbegrepen.

Je kan het artikel in BMJ Quality & Safety over eenpersoonskamers in ziekenhuizen hier downloaden.

4 Reacties op “Wat zijn de voor- en nadelen van eenpersoons kamers in ziekenhuizen?”

 1. Ik vind 1 persoons heerlijk…Geen gesnurk of geklets en gekreun van een kamergenoot…Gewoon kunnen praten met de deur dicht, tegen het personeel…Geen mee-luisteraars… Wil ik contact zoek ik dat zelf wel door bv. de gang op te lopen en bij leeshoek of zo te gaan zitten…Ik snap dat dit bij bedlegerigheid niet kan maar…Ik blijf het dus een pluspunt vinden en zou als personeel die extra stappen op de koop toenemen…Is immers meteen goed voor de conditie…Tillen en sjouwen is zwaarder…

  Beantwoorden
 2. Een 1-persoons kamer geeft privacy op een moment dat ik al genoeg heb aan mezelf. Ik hoef niet andermans/vrouws sores erbij. Mensen overspoelen je ongevraagd met hun eigen verhaal. Ik heb in het verleden na een zware operatie de arts na 2 dagen bijna gesmeekt of ik naar huis kon omdat de buurvrouw maar door bleef tetteren en maar haar bezoek tegen en op mijn bed hing. Dus voor mij, 1 persoons kamer en ik zoek zelf wel de drukte op als IK daar behoefte aan heb.

  Beantwoorden
 3. pieternel

  Ik ben kort geleden geopereerd en ben naar Duitsland gegaan omdat ik daar zeker was van een eenpersoonskamer. Ik vind het helemaal niets om gemengd verpleegd te worden. Wanneer ik dit tegen mensen vertel in buitenland wordt dit niet een geloofd. Geen enkel kent dit systeem. Je hebt totaal geen privacy. Daarom kies ik voor een een persoonskamer. Hierdoor heb je ook minder kans op infecties!

  Beantwoorden
 4. Conny

  Ook ik kies voor ziekenhuisopnames (indien gepland)) voor Duitsland. Krijg alle comfort die ik wens daar: eenpersoonskamer, koelkast, uitstekende maaltijden etc. Ook de verpleegkwaliteit is zeer goed. Ervaringen bij opgenomen familieleden hebben mij hiertoe doen besluiten. Rennende kinderen
  door de zaal, 5/6 personen tegelijk op bezoek zonder dat verpleging hier iets aan deed, ’s nachts telefoneren etc. En niet de mogelijkheid krijgen op een eenspersoons kamer ondanks dat ze daar verzekerd voor waren!

  Beantwoorden

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>