Nederlandse ziekenhuizen nog lang niet papierloos

Samen met Rube van Poelgeest (promovendus) en Rob de Leeuw (programmaleider Public Health, bij het Julius Centrum) heb ik een artikel geschreven in Zorgvisie Magazine over Het Electronic Medical Record Adoption Model (EMRAM). Dit model is in 2005 in de Verenigde Staten ontwikkeld om de patiëntveiligheid in ziekenhuizen op een hoger niveau te brengen. Het model meet hoe ver ziekenhuizen zijn met de digitalisering van het zorgproces. Daarvoor zijn acht niveaus onderscheiden. Op het laagste niveau –niveau 0– werkt een ziekenhuis alleen met papieren dossiers. Op niveau 7 is alle informatie over patiënt, behandeling en de behandelende organisatie digitaal beschikbaar. De organisatie is dan papierloos.

Ook de Nederlandse ziekenhuizen zijn volgens dit model onderzocht. Van de 92 Nederlandse ziekenhuizen hebben 54 aangegeven  zich jaarlijks te willen laten beoordelen via dit onderzoek. Opvallend is dat vooral de kleinere ziekenhuizen niet participeren. Belangrijkste conclusie is dat de helft van de ziekenhuizen blijft ‘hangen’ op niveau 2. Lees hier het volledige artikel uit Zorgvisie Magazine.

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>