Nieuw instrument voor huisartsen om ICT-status te meten

Mijn promovendus Rube van Poelgeest promoveert bij mij op de volwassenheid van digitalisering van medisch dossiers in ziekenhuizen in relatie tot de zorgkwaliteit. Hij doet dat met een model van de Amerikaanse HIMSS voor ziekenhuizen. Omdat HIMSS niet zo’n model heeft voor de typische Nederlandse huisarts, heeft hij samen met twee huisartsen, Bart van Pinxteren en Hans Peucker, een zogenaamde ICT-ladder voor huisartsen ontwikkeld.

Actuele ICT-status
De
ICT-ladder is een instrument dat duidelijkheid geeft over de actuele ICT-status van een huisartsenpraktijk. Het gaat om ICT binnen de praktijk, maar ook om die van de praktijk in relatie tot de (zorg)omgeving. Achterliggende visie hierbij is dat rationeel gebruik van ICT bijdraagt aan betere & veiliger zorg, waarbij de autonomie van de zorgvrager wordt bevorderd en de kosten beheersbaar blijven.

Advies
Op basis van een vragenlijst (ICT-scan) wordt bepaald op welke trede van de ICT-ladder de huisartsenpraktijk staat. Naast de scan van de praktijk bevat de ICT-ladder een advies dat gekoppeld is aan de ‘positie’ op de ICT-ladder. Aan de hand van dit advies kan de praktijk een stap verder kan komen op de ICT-ladder. Om veilig bovenaan een ladder te komen is het van belang om geen treden over te slaan. Voor de ontwikkeling van ICT in de praktijk is dat niet anders. Meer informatie over de ICT-ladder voor huisartsenpraktijken vind je hier.

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>