Oncologen en traumachirurgen: ga samen cappuccino drinken

De Amsterdamse UMC’s gaan fuseren. Gevolg? Alle oncologische zorg gaat naar de locatie van het VUmc en alle traumazorg naar het AMC. In West-Brabant staat het Bravis ziekenhuis. Dit ziekenhuis is ontstaan na een fusie. Gevolg? Alle oncologische zorg gaat naar Roosendaal en alle acute zorg naar Bergen op Zoom. Amsterdam en West-Brabant leren dat er meerwaarde voor gezondheid, kwaliteit en doelmatigheid bestaat om bij fusie de ene zorg op de ene locatie en de andere zorg op de andere locatie aan te bieden. Oncologen en traumachirurgen kunnen hierbij een voortrekkersrol vervullen.

Integrated Cancer Network

De afkorting ICN staat voor Integrated Cancer Network. Er komen er acht van in Nederland. Zij maken onder meer regionale oncologische zorgpaden voor 24 tumorgroepen, doen voorstellen voor concentraties van chirurgische ingrepen en trachten nazorg en palliatieve zorg op hoog peil te houden. Binnenkort zit ondergetekende een workshop voor van professionals werkzaam in die acht ICN’s. Zij worstelen met de vraag, wat welk ziekenhuis gaat doen aan diagnostiek, ingrepen en nazorg.

Regionaal Overleg Acute Zorg

De afkorting ROAZ staat voor Regionaal Overleg Acute Zorg. Er zijn er acht: één per UMC. De ROAZ’s maken onder meer regionale zorgpaden voor diverse groepen acute patiënten. Aan de orde is bijvoorbeeld de vraag: Wanneer gaat een type ambulance-patiënt bij voorkeur naar ziekenhuis A of naar ziekenhuis B? In het najaar geef ik hierover een lezing voor professionals in de spoedzorg. Zij worstelen bij de uitwerking van hun goede ROAZ-ideeën met de vraag: wat welk ziekenhuis gaat doen aan acute zorg.

Overleg

Binnen ICN’s en ROAZ’s spelen oncologen respectievelijk traumachirurgen een vooraanstaande rol. Wellicht moeten zij maar eens met elkaar een kopje cappuccino gaan drinken. Dan kunnen zij een aanzet bedenken om te komen tot gelijktijdige en budgettair neutrale regionale herlocatie van hun taken. Als zij een gezondheidsgericht, intelligent en praktisch voorstel doen, krijgen ze hun collega’s in de ICN’s en de ROAZ’s, hun medische bedrijven en Raden van Bestuur vast mee.

Feedback

Dit stuk schrijf ik naar aanleiding van recente gesprekken ter voorbereiding van gastcolleges over ICN’s, spoedzorg en spreiding van CVA-zorg. Als studeerkamergeleerde is mijn valkuil dat ik soms niet-realistische voorstellen doe in voordrachten. Graag ontvang ik daarom feedback op bovenstaande cappuccino-suggestie. Als je er wat van vindt, stuur mij dan een mail of geef je reactie hieronder.

Eén reactie op “Oncologen en traumachirurgen: ga samen cappuccino drinken”

  1. Heel goed idee om in gesprek te gaan met cappuciono dan wel met thee. Maar als ik nog een stapje terugga; waarom moeten die organisaties daarvoor fuseren?

    Beantwoorden

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>