Gebruik elektronisch medicatiedossier verbetert zelfzorg

Mijn promovendus verpleegkundige Roelien de Jong heeft een onderzoek gepubliceerd over wat de gevolgen zijn voor patiënten die actief hun online elektronisch medicatiedossier inzien en bijhouden. Conclusie: De resultaten toonden geen effect aan op de kwaliteit van het elektronisch medicatiedossier. Er is wel een bescheiden verbetering van de zelfzorg gemeten. Het is een innovatie die nader onderzoek verdient.

Achtergrond

Fouten in het elektronisch medicatiedossier ontstaan in ruim een kwart van de gevallen door communicatiefouten. Het doel van deze studie was om te onderzoeken of de kwaliteit van de elektronische medicatiedossiers verbetert, als patiënten zelf een actieve rol spelen door in te loggen en hun elektronisch medicatiedossier te raadplegen. En door online te overleggen met de apotheker hierover. Ook is onderzocht wat de effecten zijn op de gezondheidsresultaten en de zelfzorg.

Methode

In deze quasi-experimentele studie werden patiënten met vijf of meer medicijnen willekeurig geselecteerd en uitgenodigd om hun elektronisch medicatiedossier te gaan gebruiken. De deelnemers kregen ook twee digitale vragenlijsten die de gezondheid en zelfzorg moesten beoordelen.

Resultaten

Er waren meer vrouwen dan mannen die inlogden om hun elektronisch communicatiedossier te raadplegen en die online gingen communiceren met de apotheker over fouten. De resultaten toonden geen effect aan op de kwaliteit van de elektronisch medicatiedossiers en een bescheiden verbetering van de zelfzorg. Zo kregen de actieve deelnemers meer zelfvertrouwen en ook de samenwerking met de apotheek verbeterde.

Grote deelname

Verder onderzoek is noodzakelijk, om te kijken of actieve online deelname van patiënten de kwaliteit van het elektronisch medicatiedossier kan verbeteren. De mogelijkheden voor invoering zijn veelbelovend, omdat de helft van de patiënten die toe had gezegd mee te doen aan het elektronisch medicatiedossier dat ook daadwerkelijk heeft gedaan. Van te voren hadden we niet gedacht dat het percentage deelnemers zo hoog zou zijn.

Je kan het onderzoek in de International Journal of Medical Informatics hier downloaden. De titel is: Exploring the effects of patients taking a vigilant role in collaborating on their e-medication administration record.

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>